Onder meer bij de Stadspoort in Ede-Zuid zijn fietsen gestolen.
Onder meer bij de Stadspoort in Ede-Zuid zijn fietsen gestolen. Danny van Zeggelaar

Fietsendieven slaan weer toe

23 augustus 2018 om 08:20 lokaal

EDE Opnieuw lijkt er in Ede een ware golf van fietsendiefstallen aan de gang te zijn. Uit verschillende reacties op sociale media blijkt dat dieven het vooral gemunt hebben op elektrische fietsen van het merk Gazelle en dat op verschillende locaties. Opletten dus.

Danny van Zeggelaar

Er is al een paar maanden een ware golf aan fietsendiefstallen aan de gang. Wijkagent Jan van den Berg waarschuwde begin juni al dat er in de wijk Rietkampen veel fietsen werden gestolen. In een geval ging iemand zelfs het huis binnen, pakte de sleutels van de fiets van het aanrecht en er vervolgens met de fiets uit de achtertuin vandoor.

UIT DE STALLING En zo zijn er meer van die verhalen. Uit de fietsenstalling van Ziekenhuis Gelderse Vallei werd eind juni de mountainbike van Denise Bettink gestolen, schrijft ze op Facebook. Haar Bulls Copperhead Supreme-mountainbike, met schade aan de achterkant van het zadel, werd op 24 juni tijdens een avonddienst zo uit de stalling van het Edese ziekenhuis meegenomen.

OVERLEG ,,Een toename van fietsdiefstallen is een bekende trend in de zomermaanden in de regio Ede", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Daarom zijn zowel de beveiliging van het ziekenhuis als de politie daar extra alert op in deze periode. Vanuit het ziekenhuis voorzien wij onze bezoekers van informatie en adviseren wij hen om fietsen extra goed op slot te zetten. Daarnaast is er camerabeveiliging bij het ziekenhuis waarvan de beelden desgewenst opgevraagd kunnen worden door de politie. En is er eenmaal per maand, of vaker indien nodig, overleg met de wijkagent. Mocht er toch een fiets ontvreemd zijn, dan registeren wij dat en adviseren wij de eigenaar van de gestolen fiets om aangifte te doen."

WIT BUSJE Maandag werd ook een -nieuwe- Gazelle-fiets gejat bij de Stadspoort, schrijft een inwoner van Ede op Facebook. Volgens haar hebben getuigen een wit busje gezien. En zo zijn er nog meer mensen die op Facebook melden dat hun fiets is gejat, op verschillende plekken in Ede. Opvallend vaak gaat het om elektrische fietsen van Gazelle, die blijkbaar in trek zijn bij criminelen.

STIJGING Uit de meest recente cijfers van de politie, die zijn vrijgegeven via het Centraal Bureau voor de Statistiek, blijkt dat er inderdaad een toename te zien is van het aantal fietsendiefstallen. De cijfers over juli zijn nog niet bekend, maar in juni werd er in 70 gevallen aangifte bij de politie gedaan van het stelen van een fiets in Ede, veel meer dan de 24 aangiftes die in juni 2017 bij de politie binnenkwamen. Het aantal aangiften nam dit jaar toe van 29 in februari tot al 70 in juni.

Het advies om je fiets 'boevenbestendig' te maken? De Fietsersbond raadt aan de fiets in een bewaakte stalling te zetten, bijvoorbeeld aan de Markstraat in Ede Centrum. Ook een goed idee: de fiets op een plek zetten waar veel mensen komen én de fiets vastmaken met meerdere sloten. En ook een goed advies: zet de fiets op slot met frame en voorwiel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie