Afbeelding
BART MAAT

'Verplicht vaccineren is geen goed idee'

5 september 2018 om 12:43 lokaal

EDE 82,7 procent van de zuigelingen die in 2015 in de gemeente Ede zijn geboren, zijn volledig gevaccineerd. Daarmee ligt de zogenoemde vaccinatiegraad van Ede veel lager dan het landelijk gemiddelde van 90,2 procent en de kritische grens van 95 procent, om groepsimmuniteit te krijgen. Maar een vaccinatieplicht? Daar kan geen sprake van zijn, vindt de Edese politiek.

Danny van Zeggelaar

Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat de vaccinatiegraad in Ede lager is dan gewenst. 12,3 procent van de in 2015 geboren zuigelingen, is tegen niets gevaccineerd. Daarmee scoort Ede landelijk laag, maar bijvoorbeeld Barneveld (27,8 procent) en Neder-Betuwe (42,6 procent) scoren lager. De verklaring: ,,Voor een fors deel van de niet-prikkers in de gemeente Ede geldt dat er niet gevaccineerd wordt vanuit religieuze overtuigingen", zegt een woordvoerder van de gemeente Ede.

,,Tegelijkertijd zien we in sommige dorpen juist een heel lichte stijging. Het is duidelijk dat er steeds meer sprake is van een 'mix' aan redenen waarom ouders hun kinderen niet laten inenten." Zorgwekkend, vindt de gemeente. ,,Een dalende vaccinatiegraad vergroot het risico op toekomstige uitbraken."

TWIJFELS De Edese politiek twijfelt ondertussen over maatregelen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Uit een rondgang blijkt dat er verschillend over wordt gedacht. ,,Vaccinatiedwang is niet goed", zegt fractievoorzitter Nico van der Poel van de SGP. ,,Het zijn persoonlijke keuzes en het is juist goed als er ruimte is voor verschillende stellingnames."

EINDVERANTWOORDELIJK De andere twee christelijke partijen, de ChristenUnie en het CDA, denken daar iets anders over. ,,We zijn voorstander van vaccineren", zegt Cora Otter van de ChristenUnie. ,,Het is een goede medische ontwikkeling die God ons geeft en het is een vorm van solidariteit. Keuzevrijheid vinden we van grote waarde. Ouders zijn (eind-)verantwoordelijk, niet de overheid. Een plicht gaat ons te ver, maar maar een stevige oproep aan ouders die tot nu toe niet kiezen voor vaccinatie, en met die keuze ook impact kunnen hebben op de gezondheid van andere kinderen, is op z'n plaats."

ONACCEPTABEL Jan-Pieter van der Schans van het CDA vindt het ,,goed" als er maatregelen komen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. ,,Dat begint bij communicatie en publiekscampagnes. Wat gebeurt er als je je kinderen niet laat vaccineren? Welke risico's lopen je kinderen en welke risico's lopen de kinderen die met je kinderen in aanraking komen? Hoe ga je met die verantwoordelijkheid om? We vinden het belangrijk dat ouders betrouwbare informatie krijgen aangeboden voor een bewuste keuze."

Actie is zeker nodig, vindt Natasja Peters van Burgerbelangen. ,,We hebben in Nederland al te maken gehad met een uitbraak van mazelen en dat in Europa mensen opnieuw hieraan overlijden is onacceptabel, omdat het te voorkomen is. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de komst van asielzoekers, waardoor het risico aanwezig is dat ziekten die in Europa uitgeroeid waren, opnieuw tot epidemieën kunnen leiden."

VRIJHEID Andere partijen zien ook meer in voorlichting, in plaats van de verplichting. Bart Omlo van de VVD bijvoorbeeld. ,,Uiteraard zijn wij geen voorstander van het door de overheid laten verplichten om te vaccineren. Vrijheid om zelf te mogen kiezen vinden wij een groot goed. Anderzijds vinden we het ook belangrijk dat de vrijheid van anderen niet wordt beperkt. En daar wringt de schoen. Zorgen ouders die hun kind niet laten vaccineren niet voor een beperking van de vrijheid van ouders die het wel laten doen? Deze laatste groep loopt immers een risico voor hun kind en voelen zich misschien gedwongen om hun kind bijvoorbeeld niet op een bepaalde kinderopvang te houden. Laten we door middel van goede voorlichting en het monitoren van resultaten de vaccinatiegraad omhoog krijgen."

Goede voorlichting vindt EdeNu ook essentieel. ,,Het recht op zelfbeschikking prevaleert boven collectieve verplichtingen via wetgeving. De verhoging de vaccinatiegraad moet plaatsvinden door goede voorlichting en nuancering per vaccinatie-onderdeel", zegt Charifa el Kaddouri. En ook Ellen Out van GroenLinks ziet meer in voorlichting. ,,We geloven niet in verplichting en dwang. Laten we beginnen met goede voorlichting en serieus naar elkaar luisteren. Bij het wel of niet laten vaccineren spelen veel persoonlijke redenen mee."

OVERWEGEN Ook Harry van Huijstee (PvdA) denkt aan goede voorlichting. ,,Maar ook het verplicht stellen is een optie die zeker overwegen moet worden." De gemeente Ede zegt dat er door het consultatiebureau al veel wordt gedaan aan het verstrekken van informatie. ,,Met ouders die twijfelen over vaccineren wordt het gesprek aangegaan."

De overige partijen hebben niet op vragen van Ede Stad gereageerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie