De familie Meerveld is een actie gestart om een speeltuin in hun wijk te krijgen, op dit grasveldje.
De familie Meerveld is een actie gestart om een speeltuin in hun wijk te krijgen, op dit grasveldje. Danny van Zeggelaar

Lunterse wijk in actie voor speeltuin

3 oktober 2018 om 10:44 lokaal

LUNTEREN Het is een wijk vol met kinderen, maar een speeltuin ontbreekt. Het is het verhaal van de wijken 't Hoefje en Zandscheer, aan de rondweg Westzoom in Lunteren. Buurtbewoners komen nu in actie om zelf maar een speeltuin te realiseren.

Danny van Zeggelaar

Ergens in een hoekje liggen een paar takken, met bouten aan elkaar gemaakt. Het lijkt een soort veredelde omgevallen boom. En wat pallets, omgeven door brandnetels en gras. Veel bijzonders is het niet, maar dit moet doorgaan als een 'speeltuin' voor de kinderen in de wijk, die een paar jaar geleden is gerealiseerd. Het ziet er niet echt uit als speeltuin, zeker niet voor jonge kinderen.

SOCIAAL CONTACT Voor Arno en Evelien Meerveld is die 'speeltuin' niet de speeltuin die ze graag zouden zien. Ze wonen hier nu drie jaar en al die tijd hebben hun jonge kinderen nergens kunnen spelen. In de achtertuin kan het wel, maar daar missen ze het sociale contact. En dat terwijl een leeg grasveldje vlakbij prima geschikt zou zijn als speeltuin, met een wipkip, een schommel, een glijbaan en een klimrek.

Maar die speeltuin kwam er nooit, omdat die niet was ingepast in het bestemmingsplan. Ze zijn al twee jaar bezig met het proberen te krijgen van een speeltuin in hun wijk, maar tevergeefs. ,,En dus was er ook geen budget voor vrijgemaakt", zegt Arno Meerveld. ,,Er kwam dus geen speeltuin. Dit is een collectief bouwproject en naast ons blok zat er een leeg grasveld. We dachten dat daar wel een speeltuin zou komen. Maar die kwam er niet: de beloofde speeltuin werd een omgevallen boom. ,,En daar gaan de kinderen nu maar spelen. Of in de struikjes, waar brandnetels staan", weet Evelien Meerveld.

10.000 EURO De familie Meerveld kreeg wel toestemming om via Ede Doet, het project van de zogenoemde 'wijkwaardebonnen', zelf geld in te zamelen voor de komst van een speeltuin. En dat zijn ze nu gaan doen. Voor de hele speeltuin is een bedrag van ongeveer 10.000 euro nodig, met een glijbaan, een wipkip, een klimrek en een schommel. Zo'n 4.500 euro is er inmiddels al opgehaald, maar voor het realiseren van de speeltuin is veel meer nodig.

,,We hebben hier veel kinderen. Het is eigenlijk raar dat hier geen speeltuin is", vindt Evelien Meerveld. ,,Er wonen hier zeker vijftig kinderen. En dan heb ik de naastgelegen wijk (Zandscheer, red.) nog niet eens meegeteld. De kinderen lopen over straat, er wordt gevoetbald, ballen komen tegen voordeuren. Iedereen ziet dat het niet goed is dat er geen speeltuin is."

SPONSOREN De familie wil niet alleen geld binnenhalen met de wijkwaardebonnen van Ede Doet. Zaterdag was er al een rommelmarkt en de kinderen uit de buurt hebben auto's gewassen. Alles om het benodigde bedrag maar binnen te halen. Als alles goed gaat, wordt de speeltuin volgend jaar gerealiseerd. Geld doneren kan via www.ededoet.nl. Ook sponsoren zijn welkom. Dat kan per mail: speeltuinhethoefje@gmail.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie