Afbeelding
Wouter van Dijk

Voedselregio's slaan handen ineen: Food NL

3 oktober 2018 om 14:50 lokaal

EDE De regio's Greenport Regio Venlo, AgriFood Capital Noordoost-Brabant en Regio Foodvalley gaan intensief samenwerken. De drie regio's willen een sterke coalitie vormen om in Brussel één krachtige boodschap te kunnen afgeven. Dit gebeurt onder de werknaam Food NL. ,,Zo kunnen de regio's beter opkomen voor de regionale en economische belangen vanuit Nederland'', melden de regio's in een persbericht.

De voedselregio's Greenport Regio Venlo, Regio Foodvalley en AgriFood Capital Noordoost-Brabant vertegenwoordigen de gehele keten van voedselproductie. De regio's zetten zich in voor systeem doorbrekende innovaties en een circulaire productie van voedsel. Dit gebeurt op basis van samenwerking met onder meer belangrijke sectoren als hightech en datascience.

BOODSCHAP De drie voedselregio's lobbyen en profileren zich tot dusver elk apart in Brussel, terwijl ze dezelfde boodschap met andere woorden verkondigden. Bovendien kunnen de regio's in Europa een sterkere vuist maken door samen op te trekken. Vandaar dat vorig jaar tijdens een bijeenkomst in
het Europarlement, waarbij de regio's te gast waren bij Europarlementariër Jan Huijtema, bestuurlijk is afgesproken om gezamenlijk op te trekken.

DIERENZIEKTES De lobby vindt plaats op dossiers als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, regionaal beleid én regelgeving bij voedselkwaliteit en -veiligheid van de EU. Ook spannen de voedselregio's zich in om zo veel mogelijk investeringen naar zich toe te trekken. ,,Het gaat om investeringen die met name nodig zijn om kringlooplandbouw mogelijk te maken, uitbraak van ziektes bij dieren zoveel mogelijk te voorkomen en antibioticagebruik bij dieren terug te dringen.''

Tijdens de aftrap van de samenwerking op 10 oktober geven ook ambtelijke experts van de Europese commissie en Europarlementariërs hun visie op dit initiatief vanuit Nederland. Hierbij geven ze aan hoe zij de toekomst voor de voedselregio's zien binnen de nieuwe Europese programmaperiode 2020 -2027.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie