Midwinterwandeling door Doesburgereng

17 december 2018 om 06:06 lokaal

EDE in de Doesburger Eng klinkt op donderdag 27 december van 13.00 tot 17.00 uur het geluid van de midwinterhoorn. Op die dag is weer de traditionele midwinterwandeling over het Klompenpad langs de Doesburgermolen. Ook zal dan het a-capellakoor "Tarantella" onder leiding van Juliette Stout op het molenterrein mooie liederen in kerstsfeer ten gehore brengen.

Deze midwinterwandeling wordt door de buurtschap 'Doesburger Eng' jaarlijks georganiseerd in samenwerking met 'De Dijkbloazers' uit Lunteren. Traditioneel wordt de wandeling georganiseerd op de dag na Kerstmis. Een mooie gelegenheid om na de feestdagen lekker buiten te zijn. Het centrale punt van de wandeling op het Klompenpad is de Doesburgermolen aan de Doesburgermolenweg. Vanaf hier kan worden gekozen om het hele Klompenpad of een gedeelte ervan te wandelen.

De buurtschap zorgt voor de entourage met een verlichte Doesburgermolen, een kerstboom en vuurkorven. Bij een stand van dagactiviteitencentrum 'In Goede Aarde is glühwein, warme chocolademelk en erwtensoep verkrijgbaar. Kinderen mogen marshmallows verwarmen boven het vuur.

Het blazen van de midwinterhoorn, met zijn typische melancholieke geluid, is een traditioneel gebruik dat hoort bij de kerstperiode als aankondiging van het nieuwe licht of het kerstkind. Dat deze traditie ook hier leeft blijkt wel uit de groeiende groep midwinterhoornblazers van 'De Dijkbloazers', met 25 actieve blazers.

Drie jaar geleden is het midwinterhoornblazen zelfs tot Immaterieel Cultureel Erfgoed verklaard. Traditioneel maken de blazers hun midwinterhoorn zelf. Dit jaar, op 1 december, is het maken (officieel bouwen) van een midwinterhoorn toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Voor het maken van een midwinterhoorn hebben 'De Dijkbloazers' twee deskundige leermeesters. In de tent bij de Doesburgermolen wordt het bouwen gedemonstreerd. Doel is natuurlijk ook het blazen. Om dat goed te leren organiseren 'De Dijkbloazers' oefenavonden met een professionele muziekleraar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie