Een Sheltersuit maakt overleven in vrieskou mogelijk
Een Sheltersuit maakt overleven in vrieskou mogelijk Sheltersuit

'Warme' actie van start in gemeente Ede

lokaal

EDE De glimlach van een vluchteling op Lesbos, een jong kind nog, het raakte Bas Timmer diep in zijn hart. Allemaal dankzij een simpel gebaar: de gift van een Sheltersuit, een warme jas, met een aanritsbare slaapzak. Daarom wil hij meer. Deze week start een actie in Ede.

De missie van de eindejaarscampagne van Sheltersuit: drieduizend beschermende pakken uitdelen aan slachtoffers in de kampen in Sarajevo, Duinkerke en op een Grieks eiland. Bas Timmer, geestesvader van Sheltersuit, heeft de erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen op zijn netvlies staan. Pure wanhoop en uitzichtloosheid. ,,Je ziet, hoort, voelt en ruikt de ellende als je daar bent." Kampen zijn overvol, tenten lekken, er is weinig eten, er zijn geen sanitaire voorzieningen. Kleine kinderen lopen door menselijke uitwerpselen en tussen ratten en muizen. ,,We kunnen de wereldproblematiek niet oplossen, maar er wel voor zorgen dat deze mensen warm de winter doorkomen", vertelt Timmer.

[SHELTERSUIT] De modeontwerper richtte in 2014 de Stichting Sheltersuit op met het doel zoveel mogelijk daklozen en vluchtelingen te helpen tegen de kou met een duurzaam pak. De Sheltersuit voorkomt dat mensen doodvriezen en wordt gratis uitgedeeld. De productie vindt plaats in een atelier in Enschede door vrijwilligers, voormalige vluchtelingen en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij gebruiken daarvoor gedoneerde restproducten van textielbedrijven, oude slaapzakken van particulieren en achtergebleven spullen op festivalterreinen. De productie draait op volle toeren met de winter in aantocht. Met man en macht wordt eraan gewerkt om iedereen te bedienen. ,,Maar het moeilijkste is dat dit zonder geld en materiaal niet lukt", vertelt Timmer, die zich een slag in de rondte werkt om donaties binnen te krijgen.

[WARMTE GEVEN] Bas Timmer: ,,Ons team bestaat uit 75 vrijwilligers en er staan 15 mensen op de loonlijst, waarvan negen voormalige vluchtelingen. ,,Je kunt namelijk niet alleen vrijwilligers achter de naaimachine zetten. We kiezen er bewust voor om de Sheltersuits hier te maken en niet in lageloonlanden. Zo kunnen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een echte toekomst bieden in Nederland. Waaronder daklozen én voormalige vluchtelingen, die ooit als vluchteling in erbarmelijke omstandigheden op straat of in een kamp leefden. Nu helpen ze lotgenoten. Prachtig toch? Dat betekent wél dat er veel arbeidskosten in een pak gaan zitten." Voor de fabricage van de water- en winddichte Sheltersuit is daarom dringend behoefte aan geld en slaapzakken. ,,Wij hopen dat veel mensen hun hart open zetten en warmte geven door te doneren. Luister naar uw hart en maak als lezer van Ede Stad het verschil. Stel een slaapzak beschikbaar of doneer."

Slaapzakken kunnen tot 31 december worden ingeleverd bij Restore Ede aan de Hoefweg 2. ,,Geld doneren kan via sheltersuit.com/ede."

advertentie