Jaap Verduijn begrijpt niets van de scheve stoep in zijn straat.
Jaap Verduijn begrijpt niets van de scheve stoep in zijn straat. Danny van Zeggelaar

Verbazing om scheve stoep

lokaal

EDE Edenaar Jaap Verduijn was stomverbaasd toen van de een op de andere dag zijn straat voor de tweede keer openging. Een paar weken daarvoor hadden aannemers de asfaltweg vervangen door een mooie klinkerweg met trottoir. Maar wat bleek? Die was te breed. En dus moest het trottoir open, met alle gevolgen van dien.

Danny van Zeggelaar

Op de dag van het interview heeft het die nacht behoorlijk gevroren. Her en der ligt ijs en de Otterloseweg, de straat waar Verduijn woont, is op een aantal plekken behoorlijk glad. Maar dat is niet het enige gevaar, zo blijkt bij nadere bestudering van de weg. De stoep langs de weg ligt op een aantal plekken helemaal scheef. ,,Ze begonnen op 25 oktober met de huidige aanpassing, nadat ze drie of vier weken daarvoor het precies andersom hadden gedaan", weet Verduijn nog. Edenaren kennen hem misschien nog wel als raadslid. ,,Oorspronkelijk lag er asfalt in plaats van de fraaie betonklinkertjes, die er nu liggen. Toen had het precies deze indeling en dat werkte uitstekend."

[BEETJE SCHUIN] Volgens Verduijn was er sprake van ,,keurige opritjes", toen de boel net was vernieuwd. ,,Het liep bij de opritten een beetje schuin, de rest van het trottoir was perfect horizontaal." Was, inderdaad. Want daar kwam een einde aan toen het hele trottoir weer moest worden aangepakt.

[VERBREED] Bij de bouw bleek het trottoir te zijn verbreed. Een bewuste keuze van de gemeente, zegt een woordvoerder. ,,Nadat het was aangelegd, kregen wij klachten van rolstoelgebruikers dat er, door de versmalde rijbaan, op het trottoir werd geparkeerd. Nu was het onmogelijk om het trottoir te gebruiken voor deze rolstoelgebruikers."

Dus ging de hele stoep weer open en koos de gemeente ervoor om de rijbaan weer te verbreden en het trottoir te versmallen, zodat auto's op de rijbaan konden parkeren, in plaats van op de stoep. ,,Het moet wel een verhoogd trottoir blijven, want de kans bestaat dat auto's parkeren op een kantstrook. Dat resulteert er vervolgens weer in dat de rolstoelgebruikers alsnog niet een eigen plek hebben in de openbare ruimte."

[PRUTSWERK] Verduijn is verbijsterd. ,,Alle omwonenden zeiden: verbreed die weg nou niet. Dan wordt die stoep te smal. Het is allemaal prutswerk, oneffenheden. De stoep loopt schuin." Verduijn loopt moeilijk. Zijn lichaam is op als gevolg van kanker. Bovendien lopen veel mensen op de straat en niet op het trottoir, weet hij. ,,Als ik val, dan is het einde oefening voor de oude heer Verduijn. Laat staan dat ik hier over een hellend trottoir ga."

[BEWUSTE KEUZE] Maar volgens de gemeente is het een bewuste keuze om het trottoir niet vlak te laten lopen. ,,Omdat er heel veel inritten zijn en het trottoir niet breed is, moest er naar een andere oplossing gezocht worden. Inritbanden zouden te diep zijn waardoor een rolstoelgebruiker er niet langs zou kunnen. Daarom is gekozen om de trottoirbanden te laten zakken ter plaatse van de inritten. Dit resulteert inderdaad in een golvend profiel."

advertentie