Dag en nacht zijn Danny en Saskia Löhr en Niels van Dooijeweert bezig om het niveau van het restaurant zo hoog mogelijk te houden.
Dag en nacht zijn Danny en Saskia Löhr en Niels van Dooijeweert bezig om het niveau van het restaurant zo hoog mogelijk te houden. Denise Hoek

Ster van Het Koetshuis blijft stralen

24 december 2018 om 14:10 lokaal

BENNEKOM De ster van restaurant Het Koetshuis in Bennekom blijft stralen. Vorige week werd in het Amsterdamse DeLaMar Theater bekendgemaakt dat het restaurant wederom een jaar de Michelinster mag koesteren voor geleverde kookkunsten.

Job Burgwal

Mede-eigenaar Danny Löhr was er bij in Amsterdam en voelde de spanning van de dag. ,,Je leeft daar toch een paar weken van tevoren naartoe. Als je binnenkomt hangt er toch altijd een bepaalde spanning. Alle sterrenchefs zijn aanwezig'', blikt Löhr terug. ,,En dan begint de hele voorstelling waar de nieuwe chefs hun sterren krijgen. Na de show is het zo snel mogelijk een boekje zien te krijgen om te checken of je er nog in staat."

NIET STILZITTEN Sinds 1998 heeft Het Koetshuis een Michelinster en ook dit jaar staat het Bennekomse restaurant in het befaamde boekje. Dat lukt niet zomaar. Dag en nacht zijn Danny en Saskia Löhr en chef-kok Niels van Dooijeweert bezig om het niveau van het restaurant zo hoog mogelijk te houden. Volgens Danny Löhr is van stilzitten geen sprake. ,,Er wordt wel eens tegen ons gezegd dat het wel goed komt, omdat we de ster al twintig jaar hebben, maar dit jaar is er een ster afgepakt van een restaurant dat al drieëndertig jaar een ster had. Wij zeggen altijd: 'Eén ster behouden, is streven naar twee'. Zo houden we onszelf gemotiveerd."

Toch hebben de grootste veranderingen plaatsgevonden voordat Het Koetshuis de eerste ster kreeg. In 1996 is de zaak bijvoorbeeld flink uitgebreid met een groter terras. Ook kwam er een nieuwe keuken en vlak voordat alles klaar was, kreeg het restaurant voor de eerste maal de felbegeerde Michelinster. ,,Maar je blijft door de jaren heen natuurlijk vernieuwen. Zo hebben we in 2008 onder het terras een nieuwe wijnkelder gebouwd", zegt de gastheer.

Feit is dat er al jaren een Michelinster op de Bennekomse borden ligt. Een flinke prestatie van het restaurant. Bij Michelin gaat het om de smaak. Het Koetshuis heeft een klassieke Franse keuken, maar probeert ook daar steeds te innoveren. ,,Dit jaar hebben we bijvoorbeeld forel met bieten en sambai azijn. Dat is een combinatie die je niet snel verwacht, maar wel heel lekker en fris is."

Löhr werkt nu zo'n zes jaar voor Het Koetshuis en heeft in die tijd maar één keer meegemaakt dat een inspecteur van Michelin zichzelf bekendmaakte. ,,Ik had het toen wel een beetje in de gaten dat het een inspecteur zou kunnen zijn, maar je gaat er ook niet naartoe lopen om het te vragen. Dat de inspecteurs anoniem zijn, zorgt er natuurlijk wel voor dat je elke dag weer alles perfect wilt hebben."

TWEEDE STER Ook kijkt Löhr vooruit en denkt hij dat een tweede ster haalbaar is. ,,Ik denk dat als we blijven continueren wat we doen en blijven perfectioneren, we ook ooit die waardering kunnen krijgen. Maar om hier een traject van te maken, vind ik overbodig. Straks zet je een doel voor jezelf neer om binnen twee jaar die tweede ster te halen. Maar als dat niet lukt, is de teleurstelling groot."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie