Afbeelding
Danny van Zeggelaar

Vier nieuwe stadsvarkens in Veldhuizerbos

8 januari 2019 om 06:34 lokaal

EDE Het Veldhuizerbos in Ede heeft vier nieuwe stadsvarkens. De vorige vier dieren moesten noodgedwongen weg omdat ze gevoerd werden en daardoor agressief werden. Van enige agressie is bij de nieuwe varkens Kieckie, Burnie, Donatella en Elleke nog niets te bekennen.

Danny van Zeggelaar

Tevreden lopen vier kleine varkentjes rond in het Veldhuizerbos, bij het hok aan de Langekampweg. De dieren lopen hier nu ruim twee weken. Rond negen uur 's ochtends is het voedertijd: kroppen sla en andere verschillende soorten groente staan vandaag voor de vier dieren op het menu. Ze krijgen dat twee keer per dag: 's ochtends en aan het einde van de middag. Het eten komt van donaties, het voeren is allemaal vrijwilligerswerk.

Zodra 'hulpboer' Maas Velthuizen de voederbak opent, worden de vier dieren opeens geïnteresseerd. Ze bestormen de bak alsof het hun leven is en doen een graai in de voederbak. De een gaat er met een appel vandoor, de ander grist een krop sla weg.

BIJTGRAAG Velthuizen kijkt tevreden toe. ,,De vorige vier varkens moesten weg, omdat ze vervelend werden. Bijtgraag. Mensen gingen ze voeren en daardoor dachten de vier elke keer dat ze van mensen eten kregen. Daardoor gaan ze vreemd gedrag vertonen." Voor de vier volgde onherroepelijk de slachtbank. Niet bij een grote industriële slachterij, maar bij een kleine huisslachter in Leersum die een paar dieren per dag doet. ,,Dat was ook een bewuste keuze voor ons", vertelt Velthuizen, die zelf overigens ,,bijna nooit" varkensvlees eet.

De vier nieuwe dieren komen uit Kootwijkerbroek, bij een fokker vandaan. In augustus werden ze geboren. ,,Drie zeugjes en een borg zijn het", zegt Velthuizen. ,,Ze waren hier ontzettend snel gewend. De eerste dag zochten ze nog de weg, maar inmiddels zijn ze goed gewend. Het zijn hele rustige varkens. De vorige braken nog wel eens uit, maar daar ben ik nu niet bang voor." Echt mak zijn de vier nog niet. ,,Maar na verloop van tijd zullen ze vast wel aan te halen zijn", denkt Velthuizen.

VOEDSELBEWUST Het doel van het project Stadsvarkens is met de vier nieuwe dieren overigens onveranderd gebleven. De stichting wil mensen bewust maken van het eten op hun bord. ,,En het hele project is schitterend", vindt Velthuizen. ,,Een stukje saamhorigheid, je kunt mensen echt voorlichten."

De stichting draait volledig op vrijwilligers. ,,En we zoeken zeker nog mensen", zegt Velthuizen. ,,Dat kan een uurtje per week zijn, maar ook meer. Ik ben zelf wel eens een halve dag de kanten aan het maaien, ga elk weekend voeren. Dat is voor mij ook een hobby." Hij doet alvast een oproep voor een 'klusdag' op 19 januari. ,,Dan gaan we het hier bos opknappen. Nieuwe beplanting, oude omgevallen bomen weghalen." Aanmelden kan per e-mail niekolien@stadsvarkens.nl.

De varkens lopen ongeveer anderhalf jaar in het bos. Daarna worden ze geslacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie