Afbeelding
Jan van Uffelen

'Treinen Valleilijn vertrokken in 2018 vaker op tijd'

11 januari 2019 om 20:15 lokaal

EDE De punctualiteit van de Valleilijn tussen stations Amersfoort en Ede-Wageningen is vorig jaar licht verbeterd ten opzichte van 2017. Op het gedeelte tussen Amersfoort en Barneveld Zuid rijden zelfs bijna alle treinen keurig op tijd.

Dat blijkt een overzicht van het reizigersvervoer dat spoorwegbeheerder Prorail op haar website heeft gepubliceerd. ProRail hanteert de definitie dat een trein op tijd rijdt als de vertraging ten opzichte van de oorspronkelijk geplande tijd kleiner is dan drie minuten. Uitgevallen aankomsten en aankomsten van vervangende treinen heeft Prorail niet meegerekend.

Voor ProRail rijden (reizigers)treinen op tijd als de vertraging kleiner is dan 89,9 procent. De Valleilijn van vervoerder Connexxion zit ruim boven die norm. In 2018 was de zogenoemde reizigerspunctualiteit op het gehele traject Amersfoort-Ede-Wageningen 95,5 procent. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van 2017 (95,3).

Specifiek op het gedeelte Amersfoort - Barneveld Zuid was de punctualiteit vorig zelfs fors hoger ten opzichte van het gehele traject. In 2018 was deze 98, 1 procent (in 2017 nog 97,1).

Opmerkelijk is dat de punctualiteit vanaf station Barneveld Zuid gemiddeld weliswaar boven de norm zit, maar in de laatste drie maanden van vorig jaar slecht scoorde. In december vorig jaar was de punctualiteit zelfs gedaald tot 83,2 procent. Een verklaring hiervoor kon een woordvoerder van Connexxion niet direct geven.

Prorail meet de punctualiteit voor het totale reizigersverkeer op representatieve stations op het hoofdrailnet (inclusief HSL-Zuid) en op de regionale spoorinfrastructuur. De ongeveer 55 meetpunten en de daar gemeten series kunnen jaarlijks wijzigen in aantal en samenstelling, afhankelijk van afspraken tussen ProRail en vervoerders en tussen vervoerders en concessieverleners.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie