(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Robin van Lonkhuijsen

'Ede heeft genoeg statushouders gehuisvest'

23 januari 2019 om 11:31 lokaal

EDE De gemeente Ede zegt het afgelopen jaar genoeg statushouders te hebben gehuisvest. Afgelopen jaar moest de gemeente 158 mensen met een verblijfsstatus voorzien van een huis en dat is volgens de gemeente ook gelukt.

Danny van Zeggelaar

In het laatste rapport van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, stond eerder vermeld dat Ede nog helemaal niet had voldaan aan de zogenoemde taakstelling, die het vanuit de Rijksoverheid krijgt opgelegd. Ede kwam uit op een achterstand van 25. Maar dat ligt iets genuanceerder, zegt een woordvoerder. ,,Het wil wel zeggen dat nog 25 statushouders in het traject van woningtoewijzing zitten", meldt woordvoerder Pim Nusselder.

Het is de gemeente Ede volgens woordvoerder Nusselder tot nu toe ,,altijd" gelukt om aan de door het Rijk opgelegde taakstelling voor statushouders te voldoen. ,,Dat doen we samen met de corporaties Woonstede en Plicht Getrouw. We hebben samen heel goed gepresteerd."

VERSCHIL Dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) nu in het rapport meldt dat Ede een achterstand heeft, komt doordat sommige huurcontracten nog niet zijn getekend. ,,Pas als het huurcontract is ondertekend en het bij COA ligt wordt de statushouder meegeteld als 'gehuisvest'. Dat verklaart het verschil. De taakstelling gaat per half jaar en alle statushouders worden dus gehuisvest", legt Nusselder uit.

RUIMSCHOOTS ,,Op dit moment staan er nog twaalf gezinnen op de lijst die recentelijk zijn voorgedragen door het COA en aan wie intussen woonruimte is aangeboden. Deze gezinnen zijn samen goed voor 32 personen. Dat betekent dat door het binnenkort huisvesten van deze personen ruimschoots aan de taakstelling voor de gemeente Ede is voldaan. In totaal was de taakstelling 158 personen in 2018 en het zijn er, wanneer alles is verwerkt, 165 geworden."

REGIO Hoe de situatie in andere gemeenten in de regio-Ede is, is moeilijk te zeggen. Het COA registreert alleen de statushouders die al een huurcontract hebben getekend. Die cijfers zijn overigens wel bekend. Zo moet de gemeente Apeldoorn nog 59 statushouders voorzien van definitief onderdak. De gemeente Barneveld moet nog vijftien mensen een woning geven. Ook in Wageningen zijn verschillende statushouders nog niet definitief gehuisvest: daar hebben nog dertien migranten met een verblijfsstatus recht op een woning. Beter gaat het in Veenendaal, waar slechts één statushouder nog gehuisvest moet worden. Ook Renswoude (drie) en Rhenen (vijf) lopen redelijk op schema. De gemeente Arnhem heeft zelfs 186 mensen teveel gehuisvest.

In totaal hadden 272 van de 380 gemeenten in Nederland nog een formele achterstand, vooral in grote steden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie