Afbeelding
Google Streetview

Structureel sprake van sluipverkeer in Bennekom

31 januari 2019 om 18:03 lokaal

BENNEKOM Er is sprake van structureel doorgaand verkeer over de gemeten hoofdroutes Selterskampweg, Strooijweg/Prins Bernardlaan en Vossenweg in Bennekom Oost. Dat blijkt uit een snelheids- en kentekenonderzoek, dat het college van burgemeester en wethouders heeft laten doen naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad om sluipverkeer door Bennekom te ontmoedigen en waar nodig snelheidsremmende maatregelen te nemen. ,,Medio 2019 informeren wij de raad over een maatregelenpakket," verwacht het college.

Om de problematiek in kaart te brengen heeft afgelopen zomer, in overleg met de projectgroep, een snelheids- en kentekenonderzoek plaatsgevonden. Het aandeel doorgaand verkeer is op het zuidelijke deel van de Selterskampweg zowel in aantal als aandeel het hoogst. Hier komt verkeer vanaf de Vossenweg en Prins Bernardlaan samen. Op de Vossenweg en Prins Bernardlaan is het aandeel doorgaand verkeer ongeveer de helft. De snelheid is zowel op de Selterskampweg, Prins Bernardlaan, Heelsumseweg en de Vossenlaan te hoog.

Doorgaand verkeer door Bennekom Oost doet zich vooral voor in noord-zuidrichting. Daarbij rijdt ongeveer tweederde van het verkeer op de doorgaande route Edeseweg - Keijenbergseweg via de gemeten hoofdroutes in Bennekom Oost (erftoegangswegen) in plaats van via de gebiedsontsluitingswegen. In zuid-noordrichting rijdt vrijwel al het doorgaande verkeer via de Kerkhoflaan in plaats van door Bennekom Oost. Uit het onderzoek blijkt ook dat het doorgaande verkeer op alle drie de wegen voor ongeveer de helft bestaat uit verkeer met een herkomst of bestemming buiten Bennekom.

Er is een relatie gemeten tussen een groot filemoment op de A12/A50 en de hoeveelheid doorgaand verkeer op de relatie Edeseweg - Keijenbergseweg. In een dergelijke situatie rijdt in zuidelijke richting meer verkeer via de genoemde straten in Bennekom Oost. In noordelijke richting gaat de toename van verkeer over de Kerkhoflaan en is het effect op wegen in Bennekom Oost beperkt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie