Johannette Zomer
Johannette Zomer Annelies van der Vegt

Sopraan Johannette Zomer presenteert speciale uitvoering 'Stabat Mater'

12 februari 2019 om 13:59 lokaal Deel je nieuws

Ter gelegenheid van het 100-jarig kiesrecht voor vrouwen in Nederland presenteert sopraan Johannette Zomer rond Internationale Vrouwendag de multidisciplinaire voorstelling Tranen van Maria. Het Stabat Matervan Pergolesi vormt de basis van dit initiatief en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen, beeldprojecties en dans. De voorstelling staat in het teken van de verbindende rol van vrouwen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Françoise Atlan (Sefardische zang) en Farida Mohammed Ali (Maqam zang) mee. Tranen van Mariais op donderdag 7 maart te zien in Akoesticum te Ede (try-out). Aanvang 20:00 uur.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Voor sopraan Johannette Zomer was dit de aanleiding om het project ‘Tranen van Maria’ te ontwikkelen: een concert door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.

Naast het Stabat Materwordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van één van de eerste vrouwelijke componisten ooit: Hildegard von Bingen en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinken er Cantigas de Santa Maria: lofliederen uit een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen uit de Westerse Middeleeuwse literatuur; een specialiteit van zowel de Franse zangeres Françoise Atlan als Johannette. De Canadese danseres Heather Ware laat op delen uit een Cellosuite van Bach een prachtige passende dans zien. Zij wordt begeleid door celliste Karoun Baghboudarian, een nieuwkomer uit Syrië. Met de talentklas van CaDanZ uit Zutphen diept Heather het thema nog verder uit. Tranen van Mariais een productie van de Zomer Academie Zutphen.

Over de uitvoerenden
Behalve Johannette Zomer enCécile van de Sant (mezzosopraan)treedt zangeres Farida Mohammed Ali op. Zij is vanuit Irak waar ze enorm beroemd was naar Nederland gevlucht. Françoise Atlan is een Franse zangeres met Joods Andalusische achtergrond; een cultuur die ook bol staat van diaspora’s en lijden. Celliste Karoen Baghboudarian komt uit Syrië en woont sinds een paar jaar met man en kind in Groningen. De Canadese Heather Ware is sinds 2003 één van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlandse gezelschap LeineRoebana. Naast de talentklas van CaDanZ uit Zuthpen werken ook meehet Tulipa Consort en het Stabat Mater vrouwenprojectkoor o.l.v. Maria van Nieukerken. De regie is in handen van Marleen Prins.

Kaartverkoop via klassiekemuziek.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie