Afbeelding
Ted Walker

Meer boa's Ede krijgen camera

13 februari 2019 om 11:23 lokaal

EDE Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van de afdeling Toezicht in Ede zijn positief over de inzet van zogenoemde bodycams. Dat zijn camera's die de toezichthouders op hun lichaam dragen, om zo alles op te nemen. De gemeente wil vanwege de positieve ervaringen meer camera's aanschaffen.

Danny van Zeggelaar

De afdeling Toezicht van de gemeente kreeg in 2018 de behoefte om te kijken in hoeverre bodycams van toegevoegde waarde kunnen zijn bij het dagelijks werk van de boa's. Uit landelijke onderzoeken komt naar voren dat de aanwezigheid van zo'n camera en het inschakelen daarvan goed werkte bij het 'de-escaleren' van situaties die anders uit de hand zouden lopen.

Omdat het landelijk goed bleek te werken, kocht Ede twee bodycams, die door zes verschillende boa's op uitgaansavonden en evenementen gebruikt zijn.

POSITIEF Nu blijkt dat de meeste boa's positief zijn over de inzet van die camera's. 43 keer werd de camera gedragen en 14 keer werd ook daadwerkelijk iets opgenomen.Twee keer zijn beelden speciaal opgenomen voor het confronteren van dronken jongeren, maar die beelden zijn niet gebruikt. In één geval was dat omdat een politieagent óók een bodycam droeg en beelden had opgenomen, in het andere geval wilden de ouders van de jongere niet aan het project meewerken.

CAMERA WERKT Gebruikers van de bodycams zijn desondanks toch zeer tevreden. ,,Allen geven aan dat zij een meerwaarde zien, niet alleen binnen het gebruik bij de minderjarige onder invloed maar ook in het kader van de-escalatie", zo staat in de evaluatie die onlangs naar de gemeenteraad is gestuurd. ,,De reacties van het publiek over het dragen van een bodycam zijn ook positief: men merkt op dat het een goede zaak is dat er bodycam worden gedragen om ontoelaatbaar gedrag vast te leggen. Ook is door de gebruikers aangegeven dat het zien van de bodycam, dus niet eens het inschakelen, een gedragsverandering in positieve zin teweegbrengt bij de doelgroep. Mensen zoeken minder snel de rand van toelaatbaar gedrag op. Hier zijn door de gebruikers meerdere ervaringen mee."

Toch zijn niet alle buitengewoon opsporingsambtenaren lovend over de inzet van de bodycam. Twee Edese boa's vinden dat de camera's geen meerwaarde hebben. Zes medewerkers zeggen positief te zijn. Wel zijn er nog wat kritiekpunten. Zo is de camera volgens de boa's eigenlijk te groot en gaat de batterij niet lang genoeg mee.

MEER CAMERA'S De gemeente Ede zegt dat de eerste ervaringen er nu op wijzen dat de bodycam een aanvulling is op de uitrusting van de boa. En dus moeten er meer camera's komen. ,,Met de positieve ervaringen van de ervaringsdeskundigen is het zaak om de inzet van de bodycams te intensiveren, niet in de laatste plaats omdat het een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid van de BOA."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie