Afbeelding
Ted Walker

Politie brengt camera's in beeld

18 februari 2019 om 13:12 lokaal

LUNTEREN De wijkagenten en -toezichthouders van de buitendorpen van de gemeente Ede zijn gezamenlijk de wijken in getrokken op zoek naar camera's. ,,Het doel is om van zoveel mogelijk camera's te weten waar ze hangen en wat deze camera's in beeld brengen'', vertelt de Lunterse wijkagent Ilco de Ruijter. 

Ted Walker

Het in kaart brengen van camera's wordt landelijk gedaan door een afdeling van de nationale politie. Wijkagenten Bart Bosman, Sander Veldhuizen en Ilco de Ruijter sluiten aan bij het project. ,,We hebben al eens camera's van ondernemers in beeld gebracht. Binnen dit project zijn we ook op zoek naar camera's van particulieren'', gaat De Ruijter verder. ,,Wat de politie voor ogen heeft is dat bij een incident snel op een lijst kan worden gezien of er camera's op de plek van het incident zelf hangen of in de buurt. Door snel te schakelen wordt de pakkans op heterdaad groter. We kunnen meer en sneller informatie verzamelen met betrekking tot bijvoorbeeld een signalement of een vluchtroute.''

VERSCHIL MET VOORHEEN Kan de politie dan ook live meekijken met een camera van iemand? ,,Nee, dat kunnen we niet'', antwoordt de wijkagent. ,,Het gaat er alleen om dat de politie weet waar een camera hangt en of er een deel van de straat wordt opgenomen. We nemen ook alleen contact op wanneer er een incident heeft plaatsgevonden en de beelden mogelijk kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek. Als het nodig is, komen wij de beelden zelf ophalen. Het verschil met voorheen is dat we vaak na een incident op zoek gingen naar beeldmateriaal en dat proberen we nu voor te zijn.''

GEGEVENS VAN DEELNEMERS De camera- en contactgegevens van deelnemers worden ingevoerd in een cameraregistratiesysteem van de politie. De gegevens zijn dus alleen voor politieambtenaren beschikbaar. In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of en op welke locaties zich camera's bevinden in uw buurt. Bovendien kan in dit systeem eenvoudig achterhaald worden wat het zichtveld is van die camera('s) of wat de camera's vastleggen, wat de beeldkwaliteit is, hoe lang de beelden bewaard worden en bij wie de beelden op te vragen zijn.

Particulieren met camera's kunnen zich aanmelden via www.politie.nl/cib. Op de website staan ook tips om de kwaliteit van camera's te verbeteren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie