Opinie: 'Handen af van ons fraaie station'

lokaal

Volgens ProRail is er bij het knelpunt Lunteren meer stroom nodig. Dit stond in artikelen in de Barneveldse Krant van 18 en 23 januari 2019. Kort samengevat: langere treinen, meer stroom!

Maar eerst dit. Wij zijn het er in Lunteren over eens dat we een mooi oud station hebben. Veel stations werden gesloopt, maar dat van Lunteren bleef gelukkig behouden. Het station wordt onder meer omringd door zeer oude eiken, die als het ware waken over ons station en zijn omgeving. Gelukkig is het ook dat de historische bebouwing in de directe omgeving grotendeels intact is gebleven. En daar zijn we best trots op. Het station en zijn omgeving zouden eigenlijk de status van beschermd dorpsgezicht moeten hebben.

Enige tijd geleden was er sprake van het instellen van een kwartierdienst. Nu is er, zo stelt ProRail, sprake van behoefte aan langere treinen en aan meer stroom. Maar er kwamen jarenlang veel zwaardere treinstellen door Lunteren. Treinen die, naar ik mag aannemen en hopen, veel meer stroom gebruikten dan de huidige treinstellen. Waarom is er dan nu ineens meer stroom nodig. En als dat al nodig mocht zijn, waarom moet dat dan zo dicht mogelijk in de buurt van dat mooie oude station gerealiseerd worden. Ik denk dat er alles aan gedaan moet worden om dit te voorkomen.

Kennelijk noemen we de zo'n stroomvoorziening een onderstation. Op zich een goed woord, daar zou je vertrouwen uit kunnen putten. Een station onder de grond of ... gaat het hierbij toch om iets anders. Ik heb weinig verstand van stroom en zeker niet als het om treinen gaat. Mij kun je in dat opzicht alles wijs maken. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij begrippen als aanraakspanning ben je mij al kwijt.

Las ik het goed dat er eigenlijk al jaren een veiligheidsrisico is voor mens en dier bij aanraking van de spoorstaven nadat een trein gepasseerd is? Maar nu we langere treinen willen laten rijden pakken we dat probleempje ook even voor u mee. Legt u dat eerst maar eens even uit aan de mensen!

Terug naar ons monumentale station met die prachtige omgeving. Dat station en die omgeving zijn te waardevol om daar zo maar een willekeurig gebouw naast te plaatsen omdat men dat zo nodig vindt. Als dit al nodig is, en dat vraag ik mij serieus af, waarom kan deze voorziening niet aan de andere kant van het spoor, of nog beter elders komen. Neem het me niet kwalijk, maar ik ben nog lang niet overtuigd van nut en noodzaak om juist naast het monumentale station van Lunteren iets neer te planten. Laat dit 'station' maar ergens anders neerzetten.

Daarom: handen af van ons fraaie station en zijn omgeving. Mijn oproep: Lunteranen en allen die het station in Lunteren een warm hart toedragen, sta op en verzet u tegen deze aantasting van een van de mooiste plekjes in uw dorp. Ga woensdag 20 februari 2019 in grote getale naar de 'inloopavond' in het Westhoffhuis (19.00 – 21.00 uur). Ik ga in elk geval.

[Gerard Engelen]
[Lunteren]

advertentie