Afbeelding
Jeanette Kok

Ede wil fors besparen op energieverbruik

28 februari 2019 om 18:30 lokaal

EDE Ede wil besparen op het energieverbruik van de openbare verlichting en de verkeersregelinstallaties. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op raadsvragen van Harry van Huijstee (PvdA). ,,In de openbare verlichting is het streven om een twintig procent besparing van het energieverbruik gerealiseerd te hebben in 2020 ten opzichte van 2013 en vijftig procent in 2030. Daarnaast is tot doel gesteld om veertig procent van de openbare verlichting uitgevoerd te hebben in energiezuinige verlichting in 2020."

De PvdA Ede vindt dat Ede een voorbeeldfunctie naar de burgers heeft wat betreft klimaatdoelstellingen en de energietransitie. ,,Ledverlichting is zichtbaar voor de inwoners en geeft vaak een beter gevoel van veiligheid. Ede had ooit een primeur als het gaat om toepassen van de eerste ledlampen in de openbare straatverlichting en inmiddels zou in Ede bij vervanging en nieuwbouw LED al de standaard zijn."

EEN DERDE Op dit moment heeft Ede 19855 lampen, waarvan er 6559 voorzien van LED zegt het college verder. ,,Dat betekent dat we 33 procent van de lampen hebben voorzien van LED. Daarnaast zijn er 9957 PLL-lampen (circa 50 procent). Dit zijn de voorlopers van de ledverlichting en zijn al relatief energiezuinig, maar LED scoort beduidend beter qua energieverbruik en levensduur."

BEHEERPLAN Ede is bezig met het schrijven van het beleid en beheerplan openbare verlichting. ,,Hierin overwegen we verschillende scenario's. Afhankelijk van het gekozen scenario wijzigt de planning voor vervanging en daarmee het tempo waarin we onze doelstelling behalen. Ede maakt nog geen gebruik van slimme sensoren, omdat de energiebezuiniging, die behaald kan worden nu niet in redelijke verhouding tot de investeringskosten en onderhoudskosten staat."

BUITENGEBIED In het buitengebied past Ede verlichting toe die groener is dan binnen de bebouwde kom. ,,Daarnaast passen we verlichting zeer beperkt toe om de natuur zo min mogelijk te belasten. Verder zijn we bezig met pilots om verlichting van kleur te laten veranderen afgestemd op de vliegroutes en vliegtijden van vleermuizen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie