Peter van 't Hoog. ,,De hele regio profiteert van het Foodvalley-concept.
Peter van 't Hoog. ,,De hele regio profiteert van het Foodvalley-concept." Freek Wolff

'Afstand tussen boeren en burgers vaak te groot'

9 maart 2019 om 06:46 lokaal

EDE Acht jaar was Peter van 't Hoog wethouder in Ede, waarna hij overstapte naar de provinciale politiek van Gelderland. Hier is de Edenaar reeds zeven jaar Statenlid voor de ChristenUnie en binnenkort is hij weer verkiesbaar. ,,Verbinding, food en innovatie zijn sleutelwoorden voor mij."

Freek Wolff

Terugkijkend is Van 't Hoog blij met zijn inspanning voor het programma Steengoed Benutten, om leegstaande gebouwen opnieuw te gebruiken, zodat leegstand en afbraak wordt voorkomen. ,,De provincie kan net dat duwtje geven voor hergebruik. Mooi voorbeeld is de kantoortoren van Rijkswaterstaat in Arnhem, waar ik in het verleden nog heb gewerkt. Die kolos stond leeg, maar blijkt nu een ideale plek voor studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De provincie heeft hier de huisvestingsorganisatie gesteund, zodat dit studentenwoningen werden."

PRIMAIR EDUCATIE Het Gelderse bestuur betekent al veel voor Foodvalley volgens Van 't Hoog. ,,We ondersteunen dat al jaren en het is een goed merk. Twee weken geleden besloot de provincie om zeventien miljoen euro vrij te maken voor het World Food Center Experience. De hele regio profiteert van het Foodvalley-concept. Ik zie het vooral in de context van de enorme opgave waar we voor staan, om wereldwijd bij te dragen aan gezond en duurzaam voedsel. Het mooie van die 'experience' is dat het de bezoekers hiervan bewust maakt. Het is niet primair fun, maar primair educatie. Zodat de consument weet wat het betekent wat je eet, voor jezelf en de omgeving. Die waarde was bepalend om te zeggen: we vinden het die investering waard."

STREEKPRODUCTEN Van 't Hoog vindt dat er ook ruimte kan zijn voor streekproducten. ,,De agrarische sector heeft vaak een negatief imago. De afstand tussen de boeren en de burgers is veel te groot. Die moeten we verbinden. De agrarische sector moet een transitie doormaken, maar kan dat alleen als er begrip is. We willen daarom graag dat streekproducten meer zichtbaar worden, bijvoorbeeld met een Gelders label. Het moet een zwaan-kleef-aan effect krijgen, ook in de supermarkten. Want het is toch van de gekke dat we appels die ook in Gelderland groeien, van heinde en ver importeren?"

CRUCIAAL De politicus ziet Ede als een soort Gelderland in het klein, met stadse delen én veel platteland. ,,Het verbinden van die werelden is cruciaal. Je moet ergens beginnen. Een initiatief als Vallei Boert Bewust is mooi. Verdere schaalvergroting in de intensieve veeteelt is minder gewenst, maar de trend kan alleen gekeerd met ander consumentengedrag dat leidt tot een eerlijke prijs. Met als gevolg dat de intensieve veeteelt voor de export niet meer nodig is. Het systeem moet doorbroken worden."

Tot slot wijst het Statenlid nog op de komst van OnePlanet, een kennisinstituut op het gebied van technologie, voeding en gezondheid. De vestiging kan zijn in Arnhem, Nijmegen of Ede-Wageningen. Het is een initiatief van Imec uit Leuven, een instituut dat zonder commerciële bedoelingen kennis ontwikkelt. ,,Het is geen bedrijf. De insteek is breed. De universiteiten van Wageningen, Nijmegen en het Radboud ziekenhuis doen hier aan mee. Ook hier stopt de provincie veel geld in."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie