Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van het Waterschap Vallei en Veluwe.
Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van het Waterschap Vallei en Veluwe. Sake Elzinga.

Waterschap: VVD de grootste

21 maart 2019 om 16:18 lokaal

EDE Met vier zetels is de VVD de grootste partij geworden bij de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Vallei en Veluwe, waaronder ook de gemeente Ede valt. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin maakte donderdagmiddag de voorlopige uitslag bekend.

Op basis van 99,3 procent van de voorlopige telling is de uitslag in zetels:

VVD  4 (3), CDA 3 (3), CU 3 (3), Water Natuurlijk 3 (3), PvdA 2 (3), SGP 2 (3), Lokaal waterbeheer 2 (2) AWP 2 (2), 50Plus 2 (1), ZSP 0 (-).

Op maandag 25 maart wordt de definitieve uitslag bekend. Drie dagen later worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd en wijzen zij een formateur aan om tot een goede formatie te komen.

De opkomst in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe bedroeg 58,19%, volgens de dijkgraaf een hoge opkomst. ,,De waterschappen werken 24/7 aan het ruimtelijk aanpassen van ons land aan de gevolgen van de klimaatverandering en bevinden zich in het hart van de klimaatdiscussie. Naast een energietransitie zitten we immers ook in een watertransitie."

Vier jaar geleden was de opkomst van de waterschapsverkiezingen bij Waterschap Vallei en Veluwe 49,95 procent, een verdubbeling van de verkiezingen van 2011.

Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe neemt beslissingen over de wateronderwerpen in de woonomgeving. Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Dat doet zij onder meer door rioolwater te zuiveren, het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. Het waterschap doet dit kijkend door een hedendaagse bril, zodat ook grote thema's als energietransitie, klimaat en circulariteit een vertaling krijgen in het werk. Hoe zwaar die thema's wegen en waar het waterschap in moet investeren qua kennis en geld bepaalt het algemeen bestuur.

Nederland kent in totaal 21 waterschappen. Het gebied van een waterschap kenmerkt zich door watergrenzen. Zo ligt het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe tussen de IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie