Afbeelding
Archief BDUmedia

Celstraf voor nep-patholoog uit Bennekom

2 april 2019 om 13:38 lokaal

BENNEKOM Een 58-jarige man uit Bennekom is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. De straf is lager dan de eis van twee weken geleden.

De man deed zich tussen 2013 en 2015 voor als forensisch arts en patholoog. Met zijn oplichterspraktijken probeerde hij niet alleen die functie te bemachtigen, maar is hij ook daadwerkelijk aan het werk gegaan op de rampplekken van vliegtuigongelukken in Namibië en Frankrijk.

BLOEDDRUK De Bennekommer is opgeleid tot obductie-assistent: de rechterhand van een patholoog, maar deed zich voor alsof hij zelf een forensisch arts of patholoog was. In die hoedanigheid was hij gastdocent en examinator bij de Politieacademie en ook bij de GGD deed hij zich voor als forensisch arts. De Politieacademie heeft hem meerdere keren verzocht om zijn diploma op te sturen. Na diverse smoesjes heeft de man zelf een diploma van de Universiteit van Amsterdam in elkaar geknutseld. Ook is hij door Kenyon - een internationale organisatie – uitgezonden naar de twee rampplekken waar hij werkzaamheden verrichtte die bij uitstek zijn voorbehouden aan forensisch artsen en pathologen. Zijn bedrog kwam uit toen bij de GGD bleek dat hij niet in staat was om de bloeddruk bij een patiënt te meten.

STRAFMAAT ,,Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat zij geholpen en voorgelicht worden door personen met kennis, kunde en de juiste bevoegdheid. De man heeft dit vertrouwen op ernstige wijze beschaamd'', zo oordeelt de rechtbank. ,,Hij heeft zich telkens laten leiden door zijn zucht naar geldelijk gewin en het verkrijgen van aanzien.''

Als stok achter de deur legt de rechtbank ook een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op. Indien de man opnieuw in de fout gaat moet hij die straf alsnog uitzitten. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf onder andere gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. Ook is er rekening gehouden met het feit dat het proces te lang heeft geduurd, waardoor de zogenoemde redelijke termijn is overschreden. Mede daarom wijkt de eis af van de officier van justitie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie