Afbeelding
Voedselbank

Gymzaal in Veldhuizen in beeld voor Voedselbank

3 april 2019 om 12:54 lokaal

EDE Er lijkt een oplossing te komen voor de problemen bij de Edese Voedselbank, dat meldt de gemeente Ede desgevraagd. Enkele weken geleden luidde de Voedselbank de noodklok, omdat het vanwege hoge huur in de financiële problemen zit. De ChristenUnie, het CDA, GroenLinks en de PvdA stelden daarover onlangs raadsvragen. Een gymzaal aan de Groenendaal 5 in Veldhuizen is nu in beeld als nieuwe locatie.

Danny van Zeggelaar

De Voedselbank zit in de problemen door het hoge, commerciële huurtarief dat het moet betalen voor een bedrijfspand aan de Frankeneng. Jarenlang zat de Voedselbank in een goedkoop pand op het kazerneterrein, maar daar moest het uit. Inmiddels teert de stichting flink in op haar financiële reserves. Voorzitter Just Hageman vertelde eerder in deze krant dat de Voedselbank het einde van het jaar niet haalt, als het zo doorgaat. Bovendien liepen de giften en donaties terug.

Nu lijkt er een toch een oplossing te komen. Een leegstaande gymzaal in de wijk Veldhuizen is in beeld om te fungeren als nieuwe locatie voor de Voedselbank, meldt woordvoerder Menno van Erkelens van de gemeente Ede desgevraagd. ,,Na de brandbrief van de Voedselbank zijn we als gemeente in contact geweest om mee te denken over locaties", zegt hij. Twee locaties werden bezocht: een ruimte in het pand van Restore aan de Marconistraat in Ede en een leegstaande gymzaal aan de Groenendaal in de wijk Veldhuizen, naast de school de Groene Vallei. Die laatste locatie is nu het meest kansrijk.

GEEN NIEUWE PLANNEN Voor die gymzaal zijn voorlopig ook geen nieuwe plannen. De gemeente Ede wil bekijken hoe die gymzaal voor een dusdanige huurprijs kan worden aangeboden, dat de Voedselbank verder kan toewerken aan een evenwichtige bedrijfsvoering. ,,Die huurprijs zou in ieder geval voor vijf jaar kunnen worden aangeboden", zegt Van Erkelens.

Voor de Voedselbank definitief naar de gymzaal kan, moet er overigens nog wel het een en ander gebeuren. ,,We moeten nog wat dingen scherp krijgen om er een succes van te maken", zegt Van Erkelens. ,,De Voedselbank heeft een koelcel die bepaalde afmetingen heeft, in de buurt moet goed geparkeerd kunnen worden. Het zijn wat praktische dingen." Ook moet duidelijk zijn of de vloer de zware stellingen kan dragen. Naar verwachting wordt over een paar weken duidelijk of de gymzaal ook echt dé nieuwe plek wordt voor de Voedselbank in Ede.

STEUNTJE Cora Otter (ChristenUnie) zegt in ieder geval blij te zijn met de beoogde locatie. ,,Duidelijkheid is gewenst, zodat het bestuur en de vrijwilligers van de voedselbank zich niet langer zorgen hoeven te maken over het voortbestaan, maar zich kunnen richten op hun doel: inwoners van Ede, die leven onder een bestaansminimum, een steuntje in de rug geven door middel van voedselpakketten."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie