Afbeelding
ANP Foto

Hondenbelasting in Ede relatief laag

8 april 2019 om 11:34 lokaal

EDE Hondenbezitters in Ede zijn relatief weinig belastinggeld kwijt aan hun viervoeter. Zij betalen 33,84 euro (wel 2,2 procent meer dan in 2018). In een aantal omliggende gemeenten ligt het tarief hoger. Vooral hondenbezitters in Wageningen (90), Rhenen (91) en Veenendaal (88,08) moeten veel betalen. Ook in Barneveld (42,40) en Renkum (65,70) is de hondenbelasting duurder. Gemiddeld betaalt de eigenaar van één hond in Nederland 45,46 euro per jaar (een daling van 4,41 euro, ofwel 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar).

De hondenbelasting raakt steeds meer uit de gratie. Dertig (delen van) gemeenten schaffen de verplichte belasting voor viervoeters met ingang van dit jaar af. Momenteel heffen nog maar zo'n zes op de tien gemeenten deze belasting. Dat blijkt uit cijfers van eind maart van onderzoeksinstituut COELO, dat onderdeel uitmaakt van de Universiteit Groningen.

GRONINGEN DUURST In de circa tweehonderd gemeenten waar hondenbezitters nog wél moeten betalen voor hun huisdier, lopen de tarieven flink uiteen. Hondenbezitters in de stad Groningen zijn dit jaar het meeste kwijt aan hondenbelasting: 124,80 euro voor hun eerste hond. Sinds dit jaar maken ook Haren en Ten Boer onderdeel uit van de gemeente Groningen. Zij betalen, net zoals voorheen, geen hondenbelasting. In het Noord-Hollandse Koggenland is de hondenheffing met slechts 15,40 euro per jaar het laagst.

STIJGER Sittard-Geleen verhoogt de tarieven dit jaar flink. Inwoners van deze gemeente betalen bijna veertig procent meer dan in 2018. Zij zijn dit jaar 88,20 euro kwijt. In Ommen (Overijssel) en het Limburgse Nederweert is de hondenbelasting dit jaar juist gehalveerd.

Het COELO berekende met behulp van CBS-cijfers dat gemeenten dit jaar gezamenlijk 53 miljoen euro verwachten op te halen aan hondenbelasting. Dat is acht procent minder dan in 2018. De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de zogeheten algemene middelen en gemeenten mogen dit dus vrij besteden. Het hoeft dus niet te worden besteed aan het opruimen van hondenpoep.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie