Afbeelding
StoereKost

Edenaren kopen steeds meer streekproducten

29 april 2019 om 06:31 lokaal

EDE Duurzaamheid is een thema dat sterk leeft onder jongeren (tot 29 jaar) en ouderen (boven de 65 jaar) in de gemeente Ede. Dat blijkt het meest actuele tweejaarlijks onderzoek 'Inwoners aan het woord', dat sinds 1992 wordt uitgevoerd.

Het doel van het onderzoek is inzicht van inwoners van de gemeente Ede te krijgen voor beleidsvorming, -monitoring en -evaluatie op verschillende beleidsterreinen. Ouderen beoordelen hun eigen gedrag positiever (rapportcijfer 7), terwijl jongeren kritisch zijn over hun eigen gedrag (rapportcijfer 6,3). Beide groepen reizen minder vaak met het vliegtuig, kiezen wat vaker voor het openbaar vervoer en eten minder vlees.

AFVALSCHEIDING Edenaren scheiden nog beter hun afval dan de afgelopen jaren; liefst 97 procent geeft aan afval te scheiden. Het percentage respondenten dat duurzame energie gebruikt in de vorm van 'groene stroom of groengas' is stabiel ten opzichte van 2014. Het percentage inwoners met zonnepanelen is fors gestegen van 9 procent in 2014 naar 22 procent in 2018.

DUURZAAMHEID Het aantal door de Rijks Dienst voor het Wegverkeer (RDW) geregistreerde milieuvriendelijke auto's is gestegen van 203 in 2014 naar 655 in 2018. De gemeente Ede (als woon/ werk/ verblijfgebied, niet als organisatie) krijgt een rapportcijfer 6,5 als het gaat om duurzaamheid, net als in 2014 en 2016. Dat de gemeente Ede zich inzet voor gezond en duurzaam voedsel is bij weinig mensen bekend.

VLEESCONSUMPTIE Streekproducten worden steeds vaker gekocht; gaf in 2013 nog 42 procent van de Edenaren aan nooit streekproducten te kopen, nu geeft nog maar 17 procent aan nooit streekproducten te kopen. Hoewel een derde van de Edenaren, die meededen aan het onderzoek, aangeeft nu minder vlees te eten, is de vleesconsumptie nog aanzienlijk: 38 procent van de inwoners eet zes dagen of vaker per week vlees. De helft van de mensen drie, vier of vijf dagen per week vlees. In Ede geeft een kleine groep (3 procent] aan vegetariër/veganist te zijn. Nog weinig inwoners eten voldoende groente/fruit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie