Flitspaal aan de Dr. Willem Dreeslaan in Ede.
Flitspaal aan de Dr. Willem Dreeslaan in Ede. Ted Walker

Veel verkeersboetes binnen bebouwde kom van Ede

2 mei 2019 om 11:59 lokaal

EDE In de gemeente Ede werden afgelopen jaar meer snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom geconstateerd, dan in omliggende gemeenten. Er werden 75.169 boetes voor kleine snelheidsovertredingen (tot 10km/u te hard) uitgeschreven, 23.034 gemiddelde overtredingen (10-30km/u te hard) en 412 extreme snelheidsovertredingen (meer dan 30km/u te hard). Daarmee scoort Ede in alle drie de categorieën hoger dan omliggende gemeenten en ook hoger dan Apeldoorn dat groter is én meer inwoners telt. In totaal werd in Ede voor 5.866.147 euro aan boetes uitgeschreven. Meer dan bijvoorbeeld in Arnhem, Utrecht en Groningen en kort achter grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen en Eindhoven. Wat ook opvalt, is dat het aantal extreme snelheidsovertredingen in Ede de afgelopen zes jaar verviervoudigde (figuur drie onder dit bericht). 

Iedere dag worden landelijk gemiddeld negenduizend boetes uitgeschreven aan automobilisten die te hard rijden binnen de bebouwde kom. Vorig jaar ging het in totaal om ruim 3,3 miljoen boetes, waarmee bijna 200 miljoen euro werd opgehaald. Binnen deze groep snelheidsovertreders is juist het aantal extreme hardrijders – met snelheidsovertredingen van meer dan dertig kilometer per uur – de afgelopen drie jaar flink gestegen. De boetebedragen voor extreme overtredingen zijn niet verwerkt in de cijfers, omdat -vaak later- een officier van justitie de hoogte daarvan bepaalt.

Het aantal boetes voor snelheidsoverschrijdingen van meer dan dertig kilometer per uur steeg vorig jaar met zes procent, terwijl het aantal 'lagere' snelheidsovertredingen (onder dertig km/u) juist daalde. In 2018 werd 19 automobilisten beboet die zelfs (minstens) honderd kilometer per uur te hard reden binnen de bebouwde kom

VERKEERSDODEN Een aanzienlijk deel van de fatale verkeersongevallen vindt plaats binnen de bebouwde kom. Uit cijfers van het SWOV blijkt dat van alle geregistreerde verkeersdoden in 2017 ruim één derde binnen de bebouwde kom verongelukte. Daarnaast kwamen in dat jaar 48 mensen (acht procent van het totaal) om het leven na een verkeersongeval binnen een 30-kilometerzone. 

MELDPUNT Samen met de dertien regionale publieke omroepen lanceerde LocalFocus begin april het Meldpunt Onveilig Verkeer. Er werden ruim zestienduizend verkeerssituaties gemeld. Bijna acht op de tien onveilige verkeerssituaties die zijn gemeld liggen binnen de bebouwde kom, en bij iets meer dan veertig procent van deze gevallen werden zorgen geuit over te hard rijdende auto's.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart de diverse lokale cijfers:

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie