Sjoerd Bakker wil in Europa meer gaan samenwerken en ieder land veel meer in zijn eigen kracht zetten.
Sjoerd Bakker wil in Europa meer gaan samenwerken en ieder land veel meer in zijn eigen kracht zetten. Alexander Rosendahl

'Ik ben een groene liberaal'

16 mei 2019 om 06:46 lokaal

EDE Sjoerd Bakker staat voor de VVD op de twaalfde plaats bij de Europese verkiezingen, die donderdag 23 mei worden gehouden. Hij denkt zeker een kans te hebben voor een zetel in het Europese Parlement. ,,Ik heb een aantal voordelen, ik ben de enige Gelderse kandidaat. Daarnaast heb ik besloten me helemaal te focussen op één thema. Ik ben een groene liberaal."

Jan de Boer

De Bennekommer heeft ook oog voor klassieke thema's als emigratie, integratie, veiligheid en economie van de VVD. ,,Ik vind het belangrijk dat we ons zorgen maken over het klimaat. Dat is wat atypisch van de VVD. Alleen de manier waarop is wel iets van de VVD. Ik ben niet iemand die zegt 'iedereen aan de waterpomp en van het gas af'. Klimaatverandering kun je Europees aanpakken door afspraken te maken met andere landen. Landen moet je veel meer in hun kracht zetten."

RAAR Hij vervolgt: ,,Nederland is wereldwijd op een na de grootste exporteur van landbouwproducten. En dan gaan wij onze landbouwgronden volleggen met zonnepanelen. Dat is eigenlijk een beetje raar. In Spanje mislukt de ene na de andere oogst vanwege de warmte. Laten we daar dan zonnepanelen neerleggen. Dat betekent niet dat we in Nederland niets moeten doen. We moeten een bijdrage leveren aan duurzame energieopwekking."

Daar kunnen volgens hem heel andere technieken gebruikt worden die op dit moment in Nederland ontwikkeld worden. ,,Je kunt denken aan de windkracht aan de kust. Daar kun je veel grotere wondmolens neerzetten, zodat je een veel hogere opbrengst hebt. Er zijn ook innovaties, bijvoorbeeld energie door waterkracht. Door golfslag kun je heel mooi energie opwekken. Er is een proef gaande in Zeeland waardoor je door eb en vloed energie opwekt."

SAMEN Waterstof is ook een drager van energie. ,,Vaak hebben we discussie over de vraag hoe we energie van a naar b kunnen krijgen. Daarbij kan waterstof een belangrijke rol vervullen. We hebben een fantastische gasstructuur in Nederland. Laten we die voor waterstof geschikt maken. Kortom er zijn zoveel gereedschappen. Als wij die gereedschappen leveren, Zweden levert waterkracht, Frankrijk levert nucleaire energie, Spanje levert zon. Dan kunnen we heel mooi samenwerken in Europa. Dat is beter dan dat alle landen verplicht worden om zoveel procent duurzaam op te wekken."

Sjoerd Bakker is een voorstander van kernenergie. ,,We moeten daarvan de voordelen zoeken. Bijvoorbeeld thorium is een stof die voordelen biedt van de kernenergie en niet de nadelen van de afval heeft. Het moet ontwikkeld worden. Daar kunnen we niet op wachten, maar we moeten wel beginnen met innovaties. Ik wil dat uitdragen op het Europese vlak. In Ede heb ik als raadslid energie en duurzaamheid ook in mijn portefeuille zitten. Ik ben er steeds meer achter gekomen dat je oplossingen in Europa moet zoeken. Laten we daar beginnen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie