Afbeelding
Ted Walker

Ambulancedienst ontdekt koolmonoxide in woning

31 mei 2019 om 15:06 lokaal

EDE De ambulancedienst ontdekte vrijdagmiddag per toeval een (te) hoge concentratie koolmonoxide (CO) in een woning aan de Proosdijerveldweg in Ede. De dienst was in de woning om een persoon op te halen voor gepland vervoer toen de CO melder van de verpleegkundige alarm sloeg. De gealarmeerde brandweer haalde de stekker uit de cv-ketel, ventileerde de woning en bracht de woningstichting in kennis. Voor zover bekend is niemand in huis onwel geworden als gevolg van de hoge concentratie koolmonoxide.

Ted Walker

,,Hieruit blijkt weer dat we koolmonoxide nog niet de baas zijn'', reageert Allard Schimmel, woordvoerder van de brandweer. ,,Het gebeurt helaas nog met een zekere regelmaat dat we bij meldingen komen waarbij we een hoge concentratie CO meten. Koolmonoxide ontstaat door een niet volledige verbranding, veelal door cv ketels en geisers en (open) haarden. Veel mensen denken dat dit met name voorkomt bij oudere modellen. Maar niets is minder waar. In de helft van de gevallen van een  hoge concentratie CO in een pand betreft het een nieuw of betrekkelijk nieuw systeem.''

KOOLMONOXIDE VOORKOMEN Hoe kan vergiftiging door koolmonoxide worden voorkomen? ,,In eerste instantie is het belangrijk om ruimtes waarin verbranding plaatsvindt te ventileren. Zorg bijvoorbeeld dat er een raam op een kier staat in de ruimte waar de cv-ketel hangt. Vervolgens is het van groot belang dat er periodiek onderhoud gepleegd wordt. Laat een verbrandingstoestel minimaal jaarlijks controleren en veeg de schoorsteen jaarlijks schoon. En hang vooral CO melders op in ruimten waar een verbranding plaatsvindt. Kijk bij het aanschaffen goed op de verpakking en koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat de melder aan de technische eisen in deze norm voldoet. Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel.'', aldus Allard Schimmel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie