Afbeelding
schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening: zo werkt het

31 mei 2019 om 10:47 lokaal

Hoewel het aantal mensen met een zorgwekkende financiële situatie de afgelopen jaren is afgenomen, heeft nog steeds een op de drie mensen wel eens te maken met een betalingsachterstand. Bij een deel van die groep zal het gaan om een eenmalig iets. Heb je echter regelmatig problemen om je vaste lasten te betalen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een goede stap hierbij is het inschakelen van schuldhulpverlening.

Wat houdt schuldhulpverlening in?
In Nederland gaat een steeds groter gedeelte van het inkomen op aan vaste lasten. Hierbij kun je denken aan belastingen, huur of hypotheek, woon- of zorgverzekeringen, energielasten en een telefoon- of kabelabonnement. Heb jij regelmatig moeite om aan al die betalingsverplichtingen te voldoen? Krijg je regelmatig betalingsherinneringen of aanmaningen? Veel mensen bij wie dit voorkomt zullen een gevoel van schaamte kennen. Hierover met mensen praten doen ze dan ook
niet graag. Toch is het juist belangrijk hulp te zoeken, omdat je zo voorkomt dat de schulden oplopen. Schuldhulpverlening kan op diverse manieren een helpende hand bieden. Zo kun je denken aan een budgetcoach of budgetbeheerder. Deze persoon kan je helpen met het managen en op order brengen van je persoonlijke financiële situatie. Als je een betalingsachterstand bij bedrijven hebt, kan een lokale instantie zoals Schuldhulpverlening Ede je ook helpen bij het treffen van een betalingsregeling.
Schuldsanering voorkomen
Schulphulpverlening is vooral bedoeld om te voorkomen dat je in de schuldsanering terecht komt. Als je volgens een rechter in aanmerking komt voor schuldsanering, kan (een gedeelte van) je schuld worden kwijtgescholden. Er kan echter wel beslag worden gelegd op waardevolle eigendommen of je inkomen. Ook krijg je een bewindvoerder toegewezen. Deze houdt gedurende het gehele schuldsaneringstraject van gemiddeld drie tot vijf jaar toezicht op je financiële situatie. Na afloop van de schuldsanering wordt je geregistreerd bij zowel het Centraal Insolventie Register (CIR) als BKR. Hierdoor kun je maximaal vijf jaar geen nieuwe leningen zoals een hypotheek kunt aangaan. In sommige gevallen is het ook niet mogelijk een
autoverzekering, telefoonabonnement of ander abonnement af te sluiten.

Voor iemand anders schuldhulpverlening aanvragen
Het komt voor dat mensen zich zo schamen voor hun financiële situatie, dat ze geen hulp willen zoeken. Dan is het handig om te weten dat je ook voor anderen schuldhulpverlening kunt aanmelden. Zo kun je bijvoorbeeld als werkgever schuldhulp voor werknemers aanvragen. Je helpt hiermee je medewerker, maar het heeft ook voordelen voor het bedrijf. Financiële problemen beïnvloeden vaak namelijk het werk van mensen. Schulden kunnen ervoor zorgen dat mensen meer stress ervaren, vaker ziek zijn, slechter presteren en er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan doordat mensen minder geconcentreerd zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie