Afbeelding
Archief BDU Media

Schaapscheerdersfeest op Ginkelse Heide

4 juni 2019 om 06:17 lokaal

EDE Bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide in Ede wordt zaterdag 8 juni het schaapscheerdersfeest gehouden. 

De Edese schaapskudden organiseren ieder jaar een schaapscheerdersfeest op de tweede zaterdag van juni. Deze traditie bestaat al sinds de jaren vijftig en is ontstaan kort nadat er weer een schaapskudde liep te grazen op de Ginkelse heide. Later kwam daar een tweede kudde bij op de Eder heide. Beide kudden hebben een eigen herder, de broers Aart en Henk van den Brandhof. 

OVERSTEKEN Vroeger werden de schapen van de Eder heide, de tweede kudde, geschoren in het centrum van Ede en later in Ede-zuid. Dit kan niet meer en daarom is het feest al geruime tijd verplaatst naar de omgeving van de schaapskooien. De schapen van de Eder Heide steken daarom 's ochtends vroeg de N224 over om zich te voegen bij de schapen van de Ginkelse Heide.

HANDSCHAAR Het begint om 10.00 uur met het ambachtelijk scheren van de schapen met de handschaar door een grote groep schaapscheerders. Omdat er zoveel schapen worden geschoren, is ook gezorgd voor een demonstratie elektrisch schaapscheren.

VEEL MEER TE DOEN Er is rondom het schaapscheren nog veel meer te beleven. Zo is er een roofvogelshow en zijn demonstraties schapendrijven. Verder zijn er optredens van de Shanty Zangers Ede en de Felue volksdansgroep. Op de schaapscheerdersmarkt zijn daarnaast veel kramen te vinden met een gevarieerd aanbod. Voor de kinderen zijn er luchtkussens, oud-Hollandse kinderspelen en kunnen ze geschminkt worden. Scouting Tarcisius bakt broodjes boven een houtvuur en de kinderen kunnen vliegeren op de heide met een eigengemaakte vlieger. Ook is er een tent waar bezoekers terecht kunnen voor wat eten of drinken.

Het schaapscheerdersfeest is zaterdag 8 juni van 10.00 tot 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie