Hendrik Fockens, inmiddels 94, in een jeep van de Landmacht.
Hendrik Fockens, inmiddels 94, in een jeep van de Landmacht. Nederlandse Veteranendag

Edenaar Hendrik Fockens campagnebeeld Veteranendag

20 juni 2019 om 08:54 lokaal

EDE De 94-jarige Hendrik Fockens uit Ede is het campagnebeeld van de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 29 juni. Op de foto die overal wordt gepubliceerd, zit hij in een jeep. De Tweede Wereldoorlog staat op het netvlies gebrand van veteraan Hendrik Fockens. ,,Ik vergeet helemaal niks. Ik weet alles nog."

In 1944 wordt hij als 18-jarige jongen tijdens een razzia in Schellingwoude opgepakt. Onderweg naar Duitsland slaagt hij erin om bij Venlo te ontsnappen. Hij overleeft de oorlog en meldt zich op 6 mei 1945 aan als oorlogsvrijwilliger. Het is het begin van een lange loopbaan bij de Landmacht. Zijn eerste missie naar Nederlands-Indië heeft een bijzondere invloed op zijn leven: hij ontmoet zijn vrouw. Met haar krijgt Fockens zes kinderen.

De Edenaar praat de laatste jaren steeds meer met zijn kinderen en kleinkinderen over zijn ervaringen. Hij neemt ze graag mee naar Veteranendag. ,,Één van mijn kleinkinderen is Afghanistan veteraan en zit zelf bij de Marechaussee. De laatste twee jaar loop ik niet meer mee in het defilé. Van mijn tijd in Indonesië zijn nog maar vier mensen over, de rest is allemaal overleden. Veteranendag is een plek waar mensen je begrijpen. Juist als je klem zit met je gedachten, lucht het op om erover te praten."

Hendrik Fockens is dit jaar het campagnebeeld van de Nederlandse Veteranendag en is aanwezig als speciale gast in de Ridderzaal in de aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Op www.veteranendag.nl is zijn hele verhaal te lezen, Daarop staat ook het complete programma voor 29 juni met onder meer een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal, waar ook Koning Willem Alexander bij aanwezig zal zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie