Modderdag, archieffoto.
Modderdag, archieffoto. Archief BDUmedia

Dit is er deze week te doen in Ede

26 juni 2019 om 06:00 lokaal

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

26 juni 2019

Ede

Het NK Wielercafé
19:30 Molenstraat 45
In samenwerking met stichting De Wielerklassiekers houdt Cultura op 26 juni het NK Wielercafé, een avondvullend programma tijdens het Nederlands Kampioenschap wielrennen in Ede. Met onder meer Maarten Tjallingii, Stef Clement en Iris Slappendel. Ze worden bevraagd over het metier en de NK tijdrit van die dag door radio en tv sportverslaggever Gio Lippens. Wielermuziek, columns en fotografie komen aan bod en er zijn mooie prijzen te winnen met de wielerquiz. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Cultura website.

27 juni 2019

Ede

Zelfverdedigingsles Kids 8-12 jaar
18:45 Proosdijerveldweg 55
Wekelijkse zelfverdedigingslessen voor kinderen onder begeleiding van Systema. Een effectieve manier van verdedigen door gebruik van slimme principes, zonder agressie of kracht. Voor fysieke, mentale en verbale weerbaarheid. Altijd twee gratis proeflessen. Meer info en aanmelding proeflessen: www.phoenixsystema.nl

28 juni 2019

Ede

Wees welkom
9:30 Bettekamp 99
Vrijdagochtend Wees Welkom, een vrije inloop voor iedereen die van gezelligheid, een kop koffie of thee houdt. Ongedwongen en ontspannen met elkaar kletsen en contacten leggen.

ModderDag bij Happy Kids
12:00 Prins Hendriklaan 7
Vies worden mag op ModderDag bij Happy Kids kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang. Tienduizenden kinderen in heel Nederland waaronder kinderen bij Happy Kids Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang in Ede spelen met zand en water. Happy Kids doet al jaren enthousiast mee aan ModderDag. Babiche van der Most, directeur van Happy Kids onderschrijft het belang van buiten spelen. ,,In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games en smartphones. En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert.''

Veteranen Ontmoetings Centrum
16:00 Verbindelaarsweg 100
De Smederij is tussen 16.00 uur en 20.00 uur weer geopend als Veteranen Ontmoetingscentrum. Edese veteranen maar ook oud-militairen zijn met hun partner welkom op de Verbindelaarsweg 100. Onder het genot van een hapje en drankje is het weer een plek voor ontmoeting, gezelligheid en saamhorigheid. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Veteranensociëteit Ede in samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede.

Wielerronde van Ede
17:00
Dit jaar zal de Wielerronde van Ede worden gereden in de week van het NK Wielrennen en beslist in dezelfde finishstraat als het NK. Het programma op de Arnhemseweg is: 17.00 uur: Dikke Banden Race 7 tot en met 12 jaar met erg mooie prijzen; 18.15 uur: Vrouwen elite/belofte/amateur/junior; 20.00 uur: Mannen sportklasse/basisleden.

Toren rondleiding Ede
19:00 Grotestraat 58
Ooit Ede gezien vanaf het oudste uitkijkpunt? Dit is de kans, bekijk Ede vanaf de omloop van de kerktoren. St. Recreatie Veluwe-Vallei organiseert de beklimming van de toren van de Oude Kerk in het centrum van Ede en soms de bezichtiging van de kerk met uitleg van gidsen. De gidsen vertellen over de historie van de kerktoren en nemen bezoekers mee op een klimtocht tot de top van de toren. Iedereen heeft de kerkklokken wel eens gehoord of de muziek van het carillon. Hoe gaat dit in zijn werk? De beiaardier geeft soms uitleg. Aanmelden voor deze belevenis kan uitsluitend vooraf via info@rondleidingenede.nl met naam en aantal deelnemers. Per rondleiding kunnen maximaal vijftien personen mee. Kinderen vanaf zes jaar mogen alleen.

Auti jongerencafé Ede
20:00 Industrielaan 1
Autismejongerencafé in Buurthuis De Meerpaal. Iedereen tussen de 18 en 35 jaar die een vorm van autisme heeft, is welkom.

Bennekom

Vleermuisexcursie op landgoed Hoekelum
21:00 Edeseweg 124
De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen nemen de deelnemers mee tijdens een vleermuisexcursie op landgoed Hoekelum. Iedereen heeft wel eens een vleermuis gezien. De boswachters vertellen graag het hele verhaal over deze formidabele muggenjagers, die gebruik maken van technieken die de mens nog geen honderd jaar beheerst. Start: 21.00 uur op de parkeerplaats aan de noordzijde van landgoed Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom (let op: parkeerplaats kasteel, niet de boerderij). Duur: circa 2,5 uur (afhankelijk van weer en duisternis). Deelname: 7,50 euro per persoon, kinderen 8 tot en met 12 jaar 5 per persoon. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5 euro per persoon, kinderen 8 tot en met 12 jaar 2,50 euro per persoon op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten.

29 juni 2019

Wekerom

Workshop Bosbezinning voor hooggevoeligen
13:00 Immenkampweg
Via onder meer yoga, tai chi, meditatie en wandelen verruimt de kijk. Ervaring is niet nodig, wel een open mind om eens iets anders te zien en ervaren. De kosten zijn 39 euro. Meer info en aanmelden via www.volgjenatuur.nu of 06-47570988.

Ede

IVN fiets/wandeltocht door Binnenveld
13:30 Maanderbroekweg 10
IVN Ede houdt een fietstocht/wandeling (2 uur) door het Binnenveld. Er wordt uitgebreid gestopt op twee plaatsen in het natuurgebied "de Groene Zone" en de gidsen hopen tijd genoeg te hebben om ook nog even een stukje van de "Binnenveldse Hooilanden" te laten zien. Start vanaf Zorgboerderij de Oordhoeve, Maanderbroekweg. Gidsen: Roel Bakker en Christ Elsten 0318413797.

Ederveen

Cultuurland 2019
14:00 Renswoudseweg 1
Cultuurland is een festival (zesde keer) dat wordt georganiseerd door medewerkers van MOMOtheaterwerkplaats in samenwerking met beeldend Atelier 3Roeien. Bezoekers kunnen dit jaar weer hun kunstzinnige hart ophalen bij hét cultuurfestival van Ederveen en omstreken. Theater, muziek, dans, film, beeldende kunst, lekker eten en nog veel meer. Dit jaar zullen bezoekers tot nieuwe hoogtes stijgen in de wondere wereld van "Lucht".

Ede

Rondleiding Ede Grotestraat
14:00 Molenstraat 45
Is het centrum van Ede wel het centrum? Hoe was het ooit? Benieuwd wat er allemaal te horen en zien is? Ga dan mee met de gidsen van SRVV op deze Edese ontdekkingstocht Tegenwoordig is het centrum van Ede bekend maar ooit, begin 1900, was de situatie wel anders. De Bospoort was het centrum. Hier stonden gemeentehuis, politiebureau, waren winkels te vinden en werd de weekmarkt gehouden in de Grotestraat, nu Not. Fischerstraat. De route van de Grotestraat wijkt af de van de huidige route, de straatnaam en de huisnummers zijn meerdere keren veranderd. Langzaam maar zeker verhuisde het centrum naar de huidige locatie. Wat overblijft is een selectie van de vele verhalen, historische panden, oud Ede in het centrum, een wandeling door de tijd die eindigt in het huidige centrum, de nieuwe route van de Grotestraat. Nieuwsgierig naar dit verhaal over Ede toen en nu, ga dan mee met de rondleiding. Start: 14.00 uur, bij Cultura.

Evensongs
16:30
In de Noorderkerk, (Amsterdamseweg 9, Ede) wordt de afsluiting van de maandelijkse Evensongs gehouden. De Evensongs zijn normaal gesproken op de laatste zondag van de maand in de Beatrixkerk. Om de aandacht te trekken van het winkelende publiek is er voor gekozen om deze laatste Evensong op zaterdag te houden. De voorganger is ds. T.P. de Jong. Medewerking wordt verleent door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken. Sebastiaan 't Hart is de organist.

30 juni 2019

Ede

Kidspraise 2019 Baptisten gemeente Siloam
10:00 Oude Kerkweg 100
Kidspraise 2019

Regenboogviering
10:30 Laan der Verenigde Naties 94
Zondag 30 juni wordt in Kerkelijk Centrum Emmaus te Ede de jaarlijkse Regenboogviering gehouden. Dit jaar met medewerking van een aantal studenten van de LHBT-gemeenschap van de Christelijke Hogeschool Ede. ,,Soms denk je dat het niet meer nodig is om een regenboogviering te houden, maar veel vaker dringt het tot je door dat er nog zo vaak geen veilige plek is voor iedereen die homo/bi/transgender is'', aldus de organisatie van de Kidspraise. In de viering horen de bezoekers de schrijnende, maar ook de mooie kanten van homo zijn. De dienst staat onder leiding van Ds. Jan-Peter Prenger en begint om 10.30 uur. Iedereen is uitgenodigd.

Lunteren

Sing-in "Jij bent uniek zoals je bent"
15:00 Dorpstraat 34
Het thema is "Jij bent uniek zoals je bent". Samen met de muziekgroep hoopt de organisatie op een muzikale middag met een goede belangstelling. Ook zal er een verhaal verteld worden voor de kinderen. De aanvang van de Sing-In is om 15.00 uur in de Oude Kerk.

2 juli 2019

Ede

Mama connect
9:30 Bettekamp 99
Dinsdagochtend Mama Connect, een speciale ochtend voor jonge (aanstaande) moeders en moeders met jonge kinderen. Met elkaar in gesprek gaan over vragen die deze vrouwen bezighouden of gewoon gezellig met elkaar kletsen, contact leggen en ondersteunen waar nodig.

Tekenen en schilderen/zingen
13:30 Hoflaan 2
Wekelijks is er op dinsdag en donderdag schilderen voor mensen die geraakt zijn door kanker en twee keer per maand oefent het koor Zingen voor je leven op dinsdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur. Op dit moment zijn alle plekjes bezet, maar mensen kunnen zich op de wachtlijst laten plaatsen. Meer info op de website www.toonhermanshuisede.nl of bel 06-22161969.

Voor de Jeugd van Vroeger!
13:30 Industrielaan 1
Seniorenactiviteit door Sjaco Entertainment. Senioren kunnen een gratis, gezellige, fantastische middag beleven met ook gratis koffie en/of thee met een koek.

3 juli 2019

Ede

Crea-Bea's
9:30 Bettekamp 99
Woensdagochtend Crea-Bea's: gezellig samen (creatief) bezig zijn, zoals breien, haken, kletsen, lachen, huilen en er voor elkaar zijn. Met een heerlijk kopje koffie of thee. Toegang is vrij.

Toon Tuin bij Tuinenpark De Koekelt
13:30 Hoflaan 2
Wie geraakt wordt door kanker is op woensdagmiddag welkom in de Toon Tuin. Start om 13.30 uur met een kop koffie en een werkbespreking in clubhuis 't Veldhuus op Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg. Deelname is gratis.

Stoepkrijtwedstrijd Ede Centrum
13:30 - 15:30 Grotestraat 58
In aanloop naar het Zomerbries Festival (6 juli) houdt Cultura een stoepkrijtwedstrijd op en rond het Oude Kerkplein. Degene met de mooiste creatie van stoepkrijt wint een gezinsticket voor één familievoorstelling in Cultura. Deelname is gratis en vrij toegankelijk voor jong en oud.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie