Afbeelding
Vidiphoto

Ook politiek bemoeit zich met eikenprocessierups

27 juni 2019 om 16:53 lokaal

EDE Er moeten extra maatregelen komen om de overlast (jeukende bultjes) van de eikenprocessierups te bestrijden, in elk geval voor het jaar 2020. Dat vindt de fractie van de Edese ChristenUnie (CU).

Freek Wolff

Ook binnen de gemeentegrenzen ervaren veel inwoners weer veel last van de eikenprocessierups, zoals langs de rijksweg N224. Deze is zelfs drie keer erger dan vorig jaar. Net als vorig jaar stelde de CU (samen met de SGP) vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups met het aantrekken van natuurlijke vijanden.

,,De CU wil zo een aanzet geven tot een goede reflectie op de bestrijding van de eikenprocessierups. We kunnen nu wel spreken van een plaag. Er is nog veel te verbeteren op het gebied van beleid, communicatie, preventie en bestrijding. Onze partij hoopt dat deze vragen als handvat worden opgepakt om de bestrijding de komende jaren te verbeteren", aldus Niek van den Brink. De CU wil onder meer weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat er volgend jaar voldoende bestrijders zijn. Ook de communicatie kan volgens Van den Brink beter. ,,Het doen van een melding kan eenvoudiger en besmette bomen dienen gemarkeerd te worden met waarschuwingslinten."

De rups kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De CU voorziet een negatieve trend door klimaatverandering, want de bewuste rups houdt van warmte. Bovendien zorgt elk nest dat nu niet wordt weggehaald het volgende jaar voor nog meer ellende. Particulieren zijn verantwoordelijk voor de bestrijding op eigen grond, maar op openbaar toegankelijke schoolpleinen ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. Zijn die pleinen afgesloten, dan is een school degene die haar verantwoording moet nemen.

De CU wijst erop dat professioneel laten verwijderen van de rups voor de burger soms te ingewikkeld of te duur is. En scholen zouden soms meer dan een week moeten wachten op een bestrijdingsploeg. Ook op andere plekken zou lang worden gewacht totdat er actie wordt genomen. Extra bedrijven inhuren door de gemeente zou moeizaam gaan, vanwege regels rond aanbesteding. Op de website van de gemeente Ede kunnen besmette eiken gemeld worden. Het doen van een melding lijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn (onder het kopje 'overlast' dus). De CU wijst erop dat besmette bomen voorzien kunnen worden van een waarschuwingslint.

Bestrijding zou ook kunnen door natuurlijke vijanden van de rupsen in te zetten. De CU vraagt zich af of de proef met nestkasten voor mezen aan de Galvanistraat wel is uitgevoerd en of dat uitgebreid kan worden. Bovendien zou een divers bomenbestand helpen, om lange eikenlanen (zoals langs de N224) te voorkomen. Aanplant van eiken zou afgeraden kunnen worden, ook op particuliere terreinen. Mannetjesvlinders afvangen is ten slotte nog een methode de plaag tegen te gaan. In Spanje blijkt die succesvol.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie