Afbeelding
Lia van den Eertwegh

Dit is er deze week te doen in Ede

24 juli 2019 om 06:00 lokaal

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

26 juli 2019

Ede

Zolderverkoop naast de Oude Kerk
10:00
Kramen met diverse met diverse goederen en met medewerking van De Trapakkers die de net geoogste aardappelen verkopen. Tevens demonstratie vlegelen met de dorsvlegel.

Torenrondleiding Ede
19:00 Grotestraat 58
St. Recreatie Veluwe-Vallei houdt de beklimming van de toren van de Oude Kerk in het centrum van Ede en soms de bezichtiging van de kerk met uitleg van gidsen. De gidsen vertellen over de historie van de kerktoren en nemen u mee op een klimtocht tot de top van de toren. Iedereen heeft de kerkklokken wel eens gehoord of de muziek van het carillon. Hoe gaat dit in zijn werk? De beiaardier geeft soms uitleg. Wat zijn de benamingen van de hoeken van de kerk? Hoelang staat de kerk al midden in Ede. Op al deze vragen en nog veel meer komt een antwoord als u met ons meegaat. Aanmelden voor deze belevenis kan uitsluitend vooraf via info@rondleidingenede.nl met uw naam en aantal deelnemers. Per rondleiding kunnen maximaal 15 personen mee. Kinderen vanaf 6 jaar mogen alleen mee onder begeleiding.

27 juli 2019

Ede

Salman Ezzammoury exposeert in Cultura
10:30 Molenstraat 45
Edenaar Salman Ezzammoury exposeert in Cultura: 'Akureyri Through the Eyes of a Stranger'. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven met het voorwoord van Hester Veltman-Kamp, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Ede. Meer info: Salman Ezzammoury: ezzammoury@gmail.com of www.salmanezzammoury.com.

Battlefietstour Slag op Ginkelse Heide
11:00 Verbindelaarsweg 100
Het Platform Militaire Historie Ede houdt op zaterdag 27 juli een Battlefietstour ter gelegenheid van de 75-ste herdenking van de Slag op de Ginkelse Heide. Tijdens deze fietstocht wordt het verhaal verteld van de luchtlanding op de Ginkelse Heide op 18 september 1944. De fietstocht onder leiding van militair-historische deskundigen van het Platform Militaire Historie Ede voert de deelnemers vanuit 'De Smederij', langs alle gevechtsgebieden op en rond de Ginkelse Heide. Tijdens deze fietsroute van ongeveer vijftien kilometer door de natuur met een interessant historisch verhaal, zal halverwege worden gestopt voor een korte lunch met koffie en thee. Aanmelden kan via info@platformmhe.nl De kosten bedragen tien euro.

Lunteren

Zomervakantie: leven als in de ijzertijd
10:30 Vijfsprongweg 82
Geldersch Landschap & Kasteelen houdt in samenwerking met gemeente Ede, Prae, Beleef Lunteren en Museum Lunteren een dag met diverse ijzertijdactiviteiten voor jong en oud. Probeer zelf verschillende ijzertijdactiviteiten, zoals weven of hout bewerken. Kom in de jizertijdboerderij naar een computer-reconstructie van een ijzertijderf kijken, probeer als een echte archeoloog scherven aan elkaar te plakken, wandel mee met de boswachter, bekijk een echte roofvogelshow of bezoek het mammoetjong in Museum Lunteren en leer daar meer over het leven van vroeger. Tijd: 10.30 - 16.30 uur. Deelname: gratis. Informatie: www.glk.nl/evenementen.

1 augustus 2019

Ede

Para-Gliderwandeltocht van 15, 25 of 40 kilometer
8:00 Verlengde Arnhemseweg 101
Wandelen in de natuur en langs markante herinneringen aan operatie Market Garden september '44. Meer informatie is te vinden op www.srvv-events.nl.

3 augustus 2019

Ede

Shantykorenfestival in centrum van Ede
12:00
In het centrum van Ede wordt zaterdag 3 augustus een shantykorenfestival gehouden. Die middag treden er tien koren op, waaronder het organiserende Shanty Zangers Ede en een koor uit Duitsland. In het centrum staan vijf podia opgesteld: op de hoek Grotestraat/Molenstraat, het Museumplein, het Kerkplein, het Bevrijdingsplein en het Maanderplein. De opening van het festival is om 12.00 uur bij het podium op het Kerkplein, met alle koren. Aan het eind van de middag, zo rond de klok van 17.00 uur, stromen de koren naar het Museumplein waar de finale van het festival plaatsvindt. Meer informatie is te vinden op shantyzangersede.nl.

Rondleiding Grotestraat
14:00 Molenstraat 45
Wandelen door de Grotestraat en de tijd. Is het centrum van Ede wel het centrum? Hoe was het ooit? Benieuwd wat er allemaal te horen en zien is? Ga dan mee met de gidsen van SRVV op deze Edese ontdekkingstocht op zaterdag 3 augustus. Tegenwoordig is het centrum van Ede bekend maar ooit, begin 1900, was de situatie wel anders. De Bospoort was het centrum. Hier stonden gemeentehuis, politie bureau, waren winkels te vinden en werd de weekmarkt gehouden in de Grotestraat, nu Notaris Fischerstraat. De route van de Grotestraat wijkt af van de huidige route, de straatnaam en de huisnummers zijn meerdere keren veranderd. Langzaam maar zeker verhuisde het centrum naar de huidige locatie. Wat overblijft is een selectie van de vele verhalen, historische panden, oud Ede in het centrum, een wandeling door de tijd die eindigt in het huidige centrum, de nieuwe route van de Grotestraat.

Zomerexpositie Edese Meiden
15:30 Molenstraat 45
Van 3 augustus tot en met 7 september vindt in de Cultura Galerie een zomerexpositie plaats met werken van verschillende kunstenaars van de facebookgroep Edese Meiden. Bij de expositie worden elke woensdag- en elke zaterdagmiddag workshops aangeboden in de Cultura Kindergalerie, tussen 14.00 en 16.00 uur. Iedereen is welkom bij de opening van de expositie, zaterdag 3 augustus om 15.30 uur.

6 augustus 2019

Ede

Schilderen en zingen
13:30 Hoflaan 2
Wekelijks is er op dinsdag en donderdag schilderen voor mensen die geraakt zijn door kanker en twee keer per maand oefent het koor 'Zingen voor je Leven'. Meer info op de website: www.toonhermanshuisede.nl of telefoonnummer 06-22161969.

13 augustus 2019

Lunteren

Airborne omgeving Ede; 75 jaar vrijheid Ede
20:00 Dorpsstraat 28
De Culturele Kring Lunteren (C.K.L.) houdt in samenwerking met Het Westhoffhuis Lunteren en Het Platform Militaire Historie Ede drie lezingen in het kader van 75 jaar Vrijheid Ede. Inleider: De heer Ed van Seters, voorzitter Platform Militaire Historie Ede. Lezing 1: 13 augustus; Van de bezetting tot Market Garden. Lezing 2: 10 september; Ede tijdens de slag om Arnhem. Lezing 3: 15 oktober; Operaties Pegasus I en II. De focus bij de lezingen zal liggen op het Air Borne aspect en de burgerparticipatie hierbij. Er zal worden ingezoomd vanuit het politiek en militair strategisch niveau naar het operationele en tactische optreden. Het begint met Fall Gelb, het Duitse plan in 1940 om de Lage Landen in te nemen. Zijn er overeenkomsten met Operatie Market Garden in 1944? De lezingen vinden plaats in Het Westhoffhuis. Entree 7,50 euro. Zaal open 19.30 uur. Lezing van 20.00–22.00 uur. Voorverkoop kaarten: via info@westhoffhuis.nl en telefoon 0318-482992.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie