Cees Derks is een fanatiek amateurtuinder.
Cees Derks is een fanatiek amateurtuinder. Ted Walker

'Leef vandaag, later is al begonnen'

lokaal Op de man/vrouw af

EDE Cees Derks is politieman, een fanatiek amateurtuinder, echtgenoot en baasje van Bernersennenhond Bas. Een herseninfarct beperkt Derks sinds vorig jaar in het doen van 'riskante dingen'. Maar bij de pakken neerzitten komt in zijn woordenboek niet voor. Hij doet wat zijn hart hem ingeeft en heeft bereikt wat hij wilde.

Ted Walker

Leeftijd: 60 jaar.

Woonplaats: Ede.

Burgerlijke staat: Gehuwd.

Beroep: Bijna 42 jaar politieman. In 1976 gestart bij de gemeentepolitie Ede en na diverse afdelingen de laatste 23 jaar als leidinggevende werkzaam bij de forensische opsporing, nu van de Eenheid Oost Nederland.

Is dat Crime Scene Investigation? Ja, alleen dan in Nederland en met veel meer administratie. We proberen aan de hand van het zoeken en vastleggen van sporen de waarheid aan het licht te krijgen, zoals bij ongevallen, misdrijven en zelfdodingen.

Vrijwilligerswerk: Diverse bestuursfuncties bij onder meer muziekvereniging, hengelsportvereniging en vereniging amateurtuinders. En tot voor kort vrijwilligerswerk bij een verpleeghuis van Vilente.

Wat heeft u gedaan bij Vilente? Ik werkte mee aan een grand-café op zondag. Amateur-ober zullen we maar zeggen of kroegbaas. Fijn om te mogen doen voor oudere mensen in de samenleving. Die keken er altijd erg naar uit.

Hobby´s: Amateurtuin, fotografie, forelvissen, verzamelen van bierglazen en vooral van het leven genieten.

Hoeveel uur besteedt u per dag aan sociale media? Een half uurtje. Ik kijk even op Facebook en Instagram en dan heb je het wel gehad.

Drie belangrijkste apps op de telefoon? Mail, Whatsapp en nieuws.

Prettigste moment van de dag? Het avondeten, na een drukke werkdag, als start van een fijne avond.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Eigenlijk parachutespringen, maar dat mag ik niet meer. Dan maar een mooie cruise!

Waarom mag u niet parachutespringen? Ik heb vorig jaar een herseninfarct gehad, dus ik ben wat beperkt geworden met riskante dingen.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Chefkok en tv-presentator Herman den Blijker, na eerst samen gekookt te hebben!

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Hij heeft precies gedaan en bereikt wat hij wilde!

Wat bedoelt u daarmee? Ik wist van jongs af aan al dat ik bij de politie wilde en ik heb ook altijd graag de teugels in handen gehad. Dat heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven, dus dat zal zeer waarschijnlijk worden gezegd.

Lijfspreuk: Doe wat je hart je ingeeft en leef vandaag, want later is al lang begonnen!

Dus u heeft nergens spijt van? Nee. Ik heb altijd gedaan wat ik wilde. Wellicht had ik nog meer kunnen bereiken. Maar ook daar heb ik geen spijt van. Ik ben altijd zo geweest. Het feit dat ik drie zussen heb verloren en vorig jaar zelf in de lappenmand zat, bekrachtigt mijn lijfspreuk.

Wat is uw definitie van geluk? Gezond genieten, met aandacht voor elkaar!

Wat is uw slechtste gewoonte? Ik kan moeilijk nee zeggen.

Maar dat staat haaks op leidinggeven Dat klopt. Als ik het heb over 'ik kan moeilijk nee zeggen' dan heb ik het over mijzelf. Alles voor een ander en mezelf dreig ik nog wel eens te vergeten.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Uit eten met vrienden.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Voetbal Inside en Smeris.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Ik blijf graag mezelf, maar als het echt zou moeten graag met iemand die echt invloed heeft om onze maatschappij positief te veranderen.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? In Koutouloufari op het Griekse eiland Kreta. Een prachtig dorpje tegen de heuvels boven Chersonissos, waar ik de afgelopen jaren hele lieve Griekse vrienden heb gemaakt.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? België, een vakantie met twee regenbuien. Eén van vier en één van tien dagen.

Wat was als kind uw droomberoep? Politieman of leraar.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? De eenvoudige vakanties met ons gezin aan de oorsprong van de Renkumse Beek.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn onlangs overleden vader.

Wat is uw favoriete muziek? Al heel lang Marco Borsato, maar ook Kensington en Armin van Buuren. Eigenlijk alle muziek met uitzondering van moderne jazz. Kort geleden ben ik nog op mijn wenken bediend bij de Vrienden van Amstel Live!

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat ik altijd nog een eigen bedrijf had willen beginnen in evenementenorganisatie en entertainment.

Heeft u daar geen spijt van dan? Nee. Ik heb het super gehad tot nu toe in mijn leven. En als ik zie wat mensen met een eigen zaak moeten omzetten om het hoofd boven water te houden, dan vraag ik me af of ik het überhaupt had gered. De politieorganisatie heeft mij veel gegeven en daar ben ik dankbaar voor.

Bent u (bij)gelovig? Rooms-katholiek.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Liever niet, maar als ze me echt nodig hebben, sta ik er!

Favoriet eten? Lekker Grieks, een avondje bij restaurant Resy's in Ede of gewoon andijvie met een goede bal gehakt.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen?

Gratis parkeren en veel meer groen in het centrum! Als ik in het centrum loop, denk ik altijd: 'Wat een betondorp'. Zelf woon ik in een laan, waar langs de weg geen boom te bekennen is.

Wat zou u doen met een miljoen? Veel mensen blij maken door te delen en zelf nog iets vaker/langer naar onze Griekse vrienden gaan.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn vrouw, de hond, medicijnen en een goede barbecue!

Slotvraag: Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Mireille Klinkenberg, voorzitster van VAT-Ede tuincomplex Kreelseweg. Een vrouw met passie voor alles wat groeit en bloeit. Zowel in de tuin als met keramiek.

advertentie
advertentie