Zonnewal voor Ede aan de A12

13 maart 2018 om 18:09 lokaal

Wethouder Leon Meijer: ,,Met het project langs de A12 kan de energieproductie met meer dan een miljoen kWh per jaar worden verhoogd. Niet alleen is het aantal te plaatsen zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede meedoen en een paneel kopen. Op een unieke, in het oog springende locatie."

EDE De geluidswal bij de A12 is sterk genoeg om vijfduizend zonnepanelen te dragen. Dit maakten wethouder Leon Meijer en Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vandaag bekend. Om dit te verbeelden plaatsten zij samen alvast het eerste zonnepaneel op de wal.

Voorzitter Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vervolgt: ,,De verkoop verloopt via de Coöperatie. Inwoners die belangstelling hebben voor een zonnepaneel kunnen zich alvast aanmelden op onze site  www.valleienergie.nl. Daar is ook meer informatie te vinden."

 

De zonnepanelen op de geluidswal gaan energie opwekken voor ruim driehonderd huishoudens. Gemeente Ede is naar eigen zeggen positief over dit project: ,,Het biedt een unieke mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken en te gebruiken. En past daarmee in de doelstelling om Ede in 2050 energieneutraal te zijn. Waarbij er lokaal net zoveel duurzame energie wordt opgewekt als gebruikt."

 

In de komende periode wordt nog onderzocht hoe de zonnepanelen het beste opgesteld kunnen worden. Zodat weggebruikers en omwonenden geen last van reflectie krijgen. Daarna wordt een vergunning voor de aanleg aangevraagd. Als alles volgens planning verloopt, start de aanleg van de zonnewal in de eerste helft van 2019.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie