Ventilatiesysteem wordt schoongemaakt door Feenstra
Ventilatiesysteem wordt schoongemaakt door Feenstra Feenstra

Terwijl overgrote meerderheid van de Nederlanders zich door corona meer bewust is van goede ventilatie Luchtkwaliteit in vele woningen ong

5 oktober 2020 om 11:50 lokaal Deel je nieuws

70% van de bewoners ventileert thuis altijd (N=1352). Daarbij geeft meer dan de helft de voorkeur aan natuurlijke ventilatie (ramen open). 57% denkt dat slechte ventilatie in huis verspreiding van het coronavirus in de hand werkt. Mensen ventileren daarom meer (17%). Ventilatie in woningen is belangrijk voor de gezondheid. Bijna de helft van de bewoners maakt het ventilatiesysteem - roosters en kanalen - (bijna) nooit schoon. Zo blijkt uit onderzoek van installatiebedrijf Feenstra. Niet alleen het wegzuigen van ‘oude’ lucht is belangrijk, maar ook de aanvoer van verse lucht via een schoon systeem. Onderzoek naar het effect van ventilatie op verspreiding van het coronavirus is nog steeds in volle gang, maar het mantra blijft: ventileren, ventileren, ventileren.

De nieuwe coronobesmettingen vinden overal plaats. De aangescherpte coronaregels met opnieuw de nadruk op thuiswerken, maakt dat een gezond binnenklimaat in deze tijden van thuiswerken (en -leren) extra belangrijk is. De meeste mensen zeggen thuis altijd te ventileren.

Directeur Adriaan Pietersma van Feenstra: “In meer dan een miljoen woningen in Nederland is de luchtkwaliteit ronduit ongezond. Als bedrijf houden we de ontwikkelingen en aanbevelingen omtrent ventilatie en corona uiteraard nauwlettend in de gaten. Maar ventileren is altijd belangrijk, nu meer dan ooit.”

Vijf tips voor een goede ventilatiehygiëne  

1. Zorg dat de ventilatiesystemen in uw woning schoon zijn.

2. Ventilatieknop met drie standen: zet de knop op 2 als u thuis bent, en op 3 tijdens het koken en douchen. Heeft uw ventilatiesysteem twee standen: zet de knop standaard op 1 en bij koken/douchen op 2.

3. Zorg altijd voor verse luchtaanvoer, zet ook dagelijks de ramen en deuren even open, óók in de winter. Bij een warmte-terugwinsysteem hoeft dit in principe niet, maar het mag natuurlijk wel.

4. Bij tropische hitte: zorg dat ook overdag voldoende frisse, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kunt u in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo brengt u de koele en verse buitenlucht wat sneller de woning in.

5. Check of u voldoende ventilatiepunten heeft in de woning, in ieder geval in de keuken, badkamer en wc. Vooral doe-het-zelvers vergeten bij het aanpassen van keuken, badkamer en wc rekening te houden met het openhouden of aanleggen van ventilatiekanalen.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie