De Marokkaanse moskee aan de Peppelensteeg in Ede.
De Marokkaanse moskee aan de Peppelensteeg in Ede. Archief BDUmedia/Janus Visser

Moskee: geen geld ontvangen, wel aanvraag gedaan

24 april 2018 om 18:21 lokaal

EDE De Edese Marokkaanse moskee heeft een aantal jaren geleden een aanvraag gedaan voor subsidiegeld uit Saudi-Arabië. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur en wordt door een woordvoerder van de moskee bevestigd aan Ede Stad.


Danny van Zeggelaar

De aanvraag voor het geld is volgens Nieuwsuur en NRC Handelsblad ergens rond 2012 ingediend, blijkt uit drie lijsten die afkomstig zijn uit Koeweit en Saudi-Arabië en die gedeeld zijn met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de lijst staan zeker dertig moskeeën, die samen voor miljoenen euro's aan steun vroegen bij Koeweit of Saudi-Arabië. 

,,We hebben geen geld uit het Midden-Oosten ontvangen", reageert Tijani Zallali namens de Edese Marokkaanse moskee. ,,Het klopt wel dat we een aanvraag hebben ingediend. We hebben eind 2011 een brief gestuurd, mét goedkeuring van de Nederlandse overheid, naar het consulaat van Saudi-Arabië. Daarin hebben we gevraagd om geld, zonder een bedrag te noemen. Maar er is nooit geld gekomen. Sterker nog: er is nooit een reactie op ons verzoek gekomen."


Volgens Zallali was het geld bedoeld voor de bouw van een aanbouw bij de moskee aan de Peppelensteeg. Daarvoor is volgens hem een vergunning afgegeven, maar er zijn geen financiële middelen om de aanbouw van de moskee ook daadwerkelijk te realiseren. ,,We zaten moeilijk en zitten nog steeds moeilijk", zegt hij. ,,We hebben gekeken naar fondsen die ons kunnen helpen." 

De financiering van moskeeën door buitenlandse overheden is niet onomstreden, omdat daarmee een fundamentalistische variant van de islam naar Nederlandse moskeeën wordt gebracht. Dinsdag zei ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers bij de NOS nog dat er in Nederland ,,geen plaats is voor een ideologie van onvrijheid die uit andere landen wordt geïmporteerd".


Zallali zegt dat het sturen van een brief niet verboden is. ,,Het is toch geen strafbaar feit? Het mag nog steeds. Maar als de overheid het wil verbieden, dan doen we het niet meer. Wij hebben de officiële weg gekozen, door een brief te sturen met toestemming van de overheid."

Verschillende partijen uit de Edese politiek willen nu opheldering over de gang van zaken. Zowel de SGP als Burgerbelangen hebben aan het gemeentebestuur van Ede vragen gesteld over de financiering van de moskee.

Burgerbelangen wil weten of de gemeente de geldstromen van de moskee onder de loep wil nemen, terwijl de SGP bij monde van fractievoorzitter Nico van der Poel wil weten of de gemeente Ede zicht heeft op de financiering van salafistische organisaties of moskeeën in Ede. Ook wil de SGP weten van het college welke acties de gemeente onderneemt om ,,de groei van de fundamentalistische islam te beperken".

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie