Afbeelding
Jan de Boer

‘Op 7 juli gaat de markt open’

7 mei 2018 om 11:30 lokaal

EDE Johan Weijland is met zijn laatste dagen als wethouder in Ede bezig. Samen met de ook vertrekkende Gerry Ligtelijn wordt er op woensdag 6 juni vanaf 19.00 uur voor het tweetal een afscheidsreceptie in Cultura gehouden.

Jan de Boer

Weijland krijgt weer tijd voor z'n hobby zeilen: ,,Vroeger gingen we elk weekeinde naar de boot in Friesland, dat is er bijna niet meer van gekomen. Alleen tijdens de zomervakantie zeilden wij. Ik ben blij dat ik niet mijn hele leven wethouder was. Maar ik had het voor geen goud willen missen. Het was een geweldig avontuur, het is ontzettend leuk en mooi om wethouder te zijn."

De nu 65-jarige Johan Weijland, geboren en getogen Edenaar, kwam als verrassing uit de doos van D66 om wethouder voor die partij te worden. Hij werd de eerste D66 wethouder van Ede. ,,Mijn vrouw Gitta zei "je moet het doen: je kunt je ervaring inzetten voor de plaats waar je altijd gewoond hebt, maar ook weer tussen de middag thuis komen eten!". Ik zou het aan het einde van mijn carrière wat rustiger aan kunnen doen. Maar dat is echt omgekeerd geworden. Het is letterlijk een tachtigurige werkweek, soms meer. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt, terwijl ik best wat gewend was."

Voorlopig blijft hij door de scheuring in de huidige fractie de enige D66-wethouder. ,,Ik hoor me daar niet mee te bemoeien. Wel vind ik heel spijtig wat er is gebeurd." Als wethouder kon Weijland wat betekenen en wat bereiken voor mensen. ,,Ik voelde mij primair in dienst van de gemeenteraad. Dus ook voor de oppositie. Ik heb altijd geprobeerd een zo breed mogelijk draagvlak te vinden voor de voorstellen die ik gemaakt heb. Je bent er uiteindelijk voor heel Ede, maar wel vanuit een D66-gedachtengoed. De zaken die bij ons op het lijstje stonden heb ik altijd zo goed mogelijk willen bereiken. Voor een behoorlijk deel is dat ook gelukt."

Er is een strikt en preventief beleid gevoerd waardoor het verzuim bij het onderwijs in Ede flink is teruggelopen. ,,Met de schoolbesturen en de raad is een mooi integraal huisvestingsplan gemaakt waardoor de komende 10 à 20 jaar steeds meer (nieuwe) schoolgebouwen bijna energie neutraal zullen opereren en kinderen in een prettig binnenklimaat les krijgen. Het nieuw opgerichte CultuurFonds gaat samenwerken met de cultuursector èn het bedrijfsleven waardoor het Culturele leven in Ede extra gestimuleerd wordt."

Weijland zegt in een fantastisch team van burgemeester en wethouders te hebben gefunctioneerd. ,,Zowel met burgemeester van der Knaap als met Verhulst. Onze portefeuilles liepen een beetje in elkaar over, dat maakte dat we als wethouders veel met elkaar moesten overleggen. Dus waren de besluiten beter gefundeerd, beter doorwrocht en werden beter en goed aanvaard door de collega's en de raad. Dat heeft enorm geholpen, maar we konden ook goed met elkaar overweg. Het ging altijd om de inhoud niet om de persoon."

In de omvangrijke portefeuille van Johan Weijland zaten onderwerpen als grondzaken, Veluwse Poort, Spoorzone, vastgoed, levendig centrum, onderwijs, cultuur en sport. Als de wethouder terugkijkt is niet alles af. ,,Dat kan ook niet, het zijn allemaal lange termijn onderwerpen. Is er een top drie? Uiteraard maakt de Veluwse Poort incl. ENKA, waar we heel veel woningen hebben gepland, daar deel van uit. Het afgelopen jaar is er nog nooit zo veel tegelijkertijd gebouwd in Ede. Via een geweldige methode zijn de woningen gegund. Aan ontwikkelaars zijn vlekken voor twintig à dertig woningen aangeboden met een vaste, marktconform getaxeerde grondprijs. Wie het mooiste plan overeenkomstig een aantal 
criteria maakte, mocht bouwen. Per vlek hadden we meestal vier of vijf aanbieders. Je merkte dat bouwers het ook leuk vonden om niet op prijs te hoeven concurreren, maar echt op kwaliteit. Je ziet daar nu de gevolgen van, er komen steeds hele mooie stukjes wijk bij. Wat we op papier gerealiseerd hebben, gaat nu nog gebouwd worden. Die projecten zien we ook binnen anderhalf jaar." 

De gemeenteraad dacht destijds dat Ede in de Veluwse Poort met een financiële tegenvaller te maken zou krijgen. ,,Uiteindelijk zullen we wel verlies maken, maar dat was tien jaar geleden al ingecalculeerd en ondanks de crisis zeker niet meer geworden." Over het ontwerp van het stationsgebied heeft Weijland ook mee kunnen denken. ,,Dat wordt een fantastisch station met een prachtig Veluws karakter. Het ontwerp is helemaal klaar. De aanbesteding wordt op dit moment voorbereid. In december of januari gaat de eerste schop in de grond. De spoorzone, inclusief de (reeds gebouwde) tunnels gaat 120 miljoen kosten. Het wordt een flinke bouwput. Ik verwacht dat het nieuwe station in 2021 opengaat." Voor een levendig centrum is de koers naar 2030 gemaakt. ,,Daarin staan allerlei plannen waarmee het centrum wordt opgeknapt. In de afgelopen periode zijn we in ieder geval met de voorbereiding en realisatie veel verder gekomen. De jaarlijkse evenementen waaronder de ijsbaan zijn mooie voorbeelden. Ik ben bij dat we samen met winkeliers, horecamensen en met cultuur allerlei plannen voor het centrum hebben kunnen maken. Het leukste daarvan is de markt. Heel veel inspraak: eigenlijk hebben de Edenaren de nieuwe markt zelf ontworpen. Op 7 juli gaat de markt open." 

Voor Johan Weijland is het zo goed als zeker, dat het World Food Center (WFC) rond gaat komen. ,,Ook omdat Zeeman, de private investeerder, nog eens 25 miljoen euro heeft klaargezet om tot daadwerkelijke realisatie te komen. Toen ik met de WFC begon was ik zelf nog een beetje cynisch. Het bedrijfsleven was er onvoldoende bij betrokken, iedereen had een ander beeld bij een WFC. Er moesten meer agrifood bedrijven bij. In een half jaar zijn er destijds 22 bedrijven  geworven, die ook gingen meespreken. We ontwikkelden toen een scherper concept. De provincie Gelderland is daardoor ook zo ver gekregen om mee te doen voor 15 miljoen. En daardoor hebben we bereikt dat ook het rijk de regio
FoodValley als speerpunt van Nederland heeft meegenomen. Het WFC is een complex plan met veel partners, daarom duurt het gewoon wat langer. Iets dergelijks bestaat nog niet. Je moet het dus allemaal van tevoren goed uitdenken. Ergens midden volgend jaar slaan we de eerste spa in de grond."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie