Kees Fiets op de praatstoel. ,,Wat jij voelt voor een man, voel ik voor de fiets.”
Kees Fiets op de praatstoel. ,,Wat jij voelt voor een man, voel ik voor de fiets.” Frans van Holsteijn

Kees Fiets en zijn harem

9 mei 2018 om 15:54 lokaal

LUNTEREN Kees Fiets uit Lunteren valt op fietsen, zoals een man op vrouwen. Sinds zijn 'coming-out' in Man Bijt Hond schaamt hij zich niet langer voor zijn 'geaardheid'. Hij is een fenomeen, kan zelfs in Australië komen fietsen. Maar Kees van Voorst, zoals hij echt heet, slaapt liever in zijn eigen bed, met zijn fietsen.

Mathilde van Ravensberg

Sinds 'Man Bijt Hond' gaat Van Voorst officieus door het leven als Kees Fiets. Hij neemt zelfs de telefoon op met deze bijnaam. Speciaal voor het bezoek heeft hij vandaag een paadje vrijgemaakt in zijn huiskamer, er is anders geen doorkomen aan. De 63-jarige Lunteraan woont samen met dertig beminden en die staan door zijn hele huis; van de keuken, de slaapkamer tot het zolderkamertje. Allemaal fonkelnieuw, want Fiets houdt niet van een tweedehandsje.

VERRE VAN MONOGAAM Glunderend en zonder een spoortje schaamte vertelt hij hoe diep zijn liefde voor de fiets gaat. ,,Wat jij voelt voor een man, voel ik voor de fiets. Dat heb je of dat heb je niet." De fietsen zijn voor hem dan ook niet langer voorwerpen, het zijn persoonlijkheden met een eigen gevoelsleven. Ze hebben uitstraling en daar kan hij dan, net als dat tussen een jongen en een meisje gaat, zomaar ineens voor vallen. Fiets is verre van monogaam. Hij heeft inmiddels al heel wat 'relaties' achter de rug. ,,Zoals een man wel eens wat anders wil, wil ik af en toe een andere fiets."

Op de vraag of hij dan niet het gevoel heeft dat hij vreemdgaat, legt Fiets geschrokken de vinger tegen zijn lippen. ,,Sssst, dat mogen ze niet weten." Fiets zegt dat hij via telepathie kan praten met zijn rijwielen en dat ze hem dan antwoorden. ,,Nee dat kun jij niet horen, dat hoor ik alleen", lacht hij. Om de zoveel tijd pakt hij er eentje eens lekker beet en knuffelt en zoent de fiets.

HEILIGE MARIA Ze hebben ook allemaal namen. Heilige Maria, zo heet de spierwitte transportfiets. Vanwege haar witte onschuld. En hij heeft ook kindje Jezus, een kinderfietsje. Afgelopen Kerst werden Maria en Jezus even naar buiten gereden. Het gereformeerde kerkkoor kwam langs om voor zijn deur kerstliederen te zingen. Fiets is een gelovig man, iedere avond leest hij een stukje uit de Bijbel. Als het gesprek komt op het hiernamaals, dan is Fiets niet zomaar af te poeieren met de opmerking dat fietsen geen ziel hebben. ,,Degenen met een accu, die hebben een kracht. Ik denk dat deze fietsen wel naar de hemel gaan."

AUSTRALIË De 'fietsofiel' vindt het fijn als mensen serieus naar hem luisteren. Want hij voelt zich volkomen gelukkig met zijn leventje. Hij heeft veel aanloop van mensen die graag even hun fiets aan hem laten zien of een stukje met hem fietsen. De filmpjes van Man Bijt Hond gingen de hele wereld over en Fiets is een waar fenomeen. Zo was er recent belangstelling vanuit Australië. Een tv-station uit Sydney wilde Fiets graag naar Australië halen om daar te komen fietsen. Dat heeft hij afgewimpeld. ,,Ik wil in mijn eigen bedje slapen, tussen mijn fietsen." Uiteindelijk zijn de Aussies naar Nederland gekomen en hebben met hulp van een Engelse filmploeg dagenlang opnames gemaakt bij hem thuis.

TANTE AN Tante An is zijn meest dierbare fiets, vanwege de herinnering aan de echte tante An, van vlees en bloed. Voor haar heeft hij jarenlang de tuin onderhouden en mocht in ruil daarvoor haar fiets lenen. Op een gegeven moment wilde tante An haar fiets terug. ,,Maar ik was een beetje ondeugend geweest. Ik had een reservesleuteltje laten maken," vertelt hij. ,,Toen de fiets bij tante An lange tijd op slot stond en zij het sleuteltje kwijt was, heb ik hem zogenaamd gemaakt. Sleuteltje erin en tante An mocht altijd bij me blijven."

GELIJKGESTEMDE Er is in zijn leven twee keer een echt meisje geweest dat hij wel leuk vond. Maar dan liep door omstandigheden op niets uit. Daarna was het wel mooi geweest voor Fiets, hij taalde nooit meer naar een vrouw. Sinds zijn tv-optreden weet Fiets inmiddels dat er nog iemand op de wereld moet zijn met dezelfde liefde. Dat heeft hij via via gehoord, want in 2012 toen zijn filmpjes op YouTube verschenen, had hij nog geen computer en dus geen idee van alle reacties. Deze gelijkgestemde had zich ergens gemeld, maar nu Fiets inmiddels zelf ook online is, kan hij hem of haar nergens meer vinden.

PENSIOEN De Lunteraan is een veel geziene klant van fietsenwinkels in Ede en omgeving. ,,Als ik niet zo graag buiten zou werken, was ik wel fietsenmaker geworden", vertelt hij. Nu werkt hij al jaren in het tuinonderhoud bij Groeneveld Plant in Lunteren. ,,Nog een maandje, dan ga ik met pensioen." Heeft hij nog meer tijd om zijn geliefden een keer mee te nemen voor een ritje. Hij fietst nu al 10.000 kilometer per jaar, zo vertelt hij. Fietste pas op 'Marjolein' even naar Maastricht. Inmiddels heeft hij een knap fortuin aan tweewielers in huis.

SLIM HANDELAARTJE Vol trots showt hij zijn laatste verovering; Petrus. Een peperdure e-bike die zijn eigen energie kan opwekken. 8.500 euro kostte de fiets, daarvoor moest hij met pijn in zijn hart Heidi en Corné verkopen, zo vertelt hij. Over hoe hij aan het geld komt voor zijn dure geliefden, doet Fiets geheimzinnig. Het begon ooit met de verkoop van zijn autootje waardoor hij geld had voor een mooie fiets. Vervolgens ruilde hij weer bepaalde exemplaren voor anderen, zodat zijn 'harem' inmiddels is uitgebreid tot vijftig. Er schuilt een slim handelaartje in hem, zoveel is wel duidelijk.

Twintig fietsen 'logeren' elders, bij fietsenwinkels in Ede en Barneveld, want meer dan dertig passen er niet in zijn huis. ,,Ik heb vaak wel een stokje achter de deur bij de koop van een nieuwe fiets, vertelt hij. ,,Dan gaat de koop pas door als er een paar fietsen mogen blijven logeren." Bang voor een inbraak en diefstal van zijn schatten is Fiets niet. ,,De fietsen roepen mij dan. Dat ik ze moet komen helpen. En daarbij zijn ze samen sterk." Op dit moment heeft Fiets weer een nieuwe liefde op het oog; bij Vedabikes in Ede. ,,Als hij me bevalt, neem ik hem."

Kees Fiets in zijn woonkamer. Hij heeft even een paadje vrijgemaakt voor het bezoek.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie