aankomst Kota Inten in Rotterdam, 1951
aankomst Kota Inten in Rotterdam, 1951 ANP

Burgemeester steunt oproep Molukkers

29 maart 2021 om 10:58 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen week was het 70 jaar geleden dat de eerste boot met Molukse KNIL-militairen in Rotterdam aankwam. De militairen en hun families zouden 6 maanden blijven en daarna terugkeren naar de Republiek Zuid Molukken. De gezinnen werden opgevangen in barakken en later woonoorden. Vanaf 1959 verhuisden de gezinnen, na soms wel 12 jaar in barakken, naar nieuwe gebouwde wijken in onder andere Lunteren.

Open brief

In eerste instantie riepen 11 burgemeesters de regering op om het aangedane leed te erkennen. Daarnaast vragen ze om meer aandacht voor de Molukse cultuur en de gedeelde geschiedenis.

Simon Pattinasarany  voorzitter Stichting Ana Upu en Anne-Jan Telgen Raadslid CDA vonden het spijtig te zien dat onze gemeente daarbij niet genoemd werd. Zeker omdat wij een grote en levendige Molukse gemeenschap hebben in onze gemeente. Beiden hebben daarom contact gezocht met de gemeente.

Ondertekend door burgemeester Verhulst

“Burgemeester Verhulst en de gemeente waren niet op de hoogte van deze brief. De burgemeester kent de geschiedenis van de Molukse gemeenschap. Daarom is het heel mooi dat de brief alsnog ondertekend wordt.”

Daarnaast weet Telgen ook te vertellen dat de gemeente gesprekken voert om een reizende expositie van 70 jaar Molukkers in Nederland naar onze gemeente, te krijgen. “Niet als compensatie, maar om het verhaal nog beter te vertellen, daarom”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie