Biomassacentrale Ede-Noord
Biomassacentrale Ede-Noord Mens en Milieu Ede

Warmtebedrijf weigert debat over biomassacentrales

5 maart 2022 om 14:50 Lokaal Deel je nieuws

Directeur Valentijn Kleijnen van het Warmtebedrijf Ede wil niet met bewoners in debat gaan in Cultura over de biomassacentrales in de gemeente. Dat laat het bedrijf donderdag weten in een brief aan lijsttrekker Erik Wesselius van lokale partij Mens en Milieu Ede. Het warmtebedrijf beantwoordt ook geen vragen over de herkomst van het (snoei)hout voor de biomassacentrales. Zonder die informatie, waar de partij om gevraagd had, valt niet te controleren of er alleen snoeihout of ook bomen verbrand worden in de houtovens van de drie centrales in Ede. Ook is nu niet bekend in welk land het hout gekapt is.

Lijsttrekker Wesselius van Mens en Milieu Ede is niet te spreken over de houding van Warmtebedrijf Ede (onderdeel van Energie voor Elkaar): “De drie biomassacentrales in Ede stoten veel CO2 uit en zorgen voor overlast in de omliggende wijken. Jammer dat directeur Kleijnen terugschrikt voor een gesprek daarover met bewoners. Mens en Milieu Ede wil dat de houtgestookte biomassacentrales dicht gaan en omgebouwd worden naar andere energiebronnen die het warmtenet kunnen voeden. Wij hadden in het geplande debat graag duidelijk gemaakt dat die omschakeling beter uitpakt voor de bossen, het klimaat (CO2) en het leefklimaat in wijken. Maar het Warmtebedrijf staat dus niet open voor zo’n gesprek. Opvallend is dat het warmtebedrijf woensdag wel een paginagrote advertentie kocht in weekblad Ede Stad, waarin directeur Kleijnen zonder tegenspraak zijn verhaal doet”.

Mens en Milieu Ede had Warmtebedrijf Ede uitgenodigd voor een openbaar debat in Cultura nadat het bedrijf meermaals bij de nieuwe partij had aangedrongen op een besloten lobbygesprek. In de brief aan Wesselius waarin het debat wordt afgewezen vraagt het bedrijf opnieuw om een vertrouwelijk gesprek met de partij. Mens en Milieu Ede houdt vast aan het uitgangspunt dat de lokale partij niet achter gesloten deuren wil praten met het commerciële bedrijf. Het standpunt van de lokale partij over de biomassacentrales is te vinden op www.mensmilieu.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie