Een bekend viertal: Jan Klaassen en Katrijn, samen met de veldwachter en de boef.
Een bekend viertal: Jan Klaassen en Katrijn, samen met de veldwachter en de boef. Minke Stolk

‘Poppen aan het woord’ Nieuwe expositie in Kijk en Luistermuseum

21 juni 2018 om 17:55 lokaal Deel je nieuws

In het Kijk en Luistermuseum is de tentoonstelling ‘Poppen aan het woord’ ingericht. Tot en met 3 november zijn hier poppen en marionetten van bekende poppenmakers en theaters uit binnen- en buitenland te zien.

 

Wie heeft er geen mooie herinneringen aan de poppenkast? Bij de meester of de juf in de klas, in een theater of op een kinderfeestje: bijna iedereen heeft kennisgemaakt met Jan Klaassen en Katrijn. En wie kent Rikki en Slingertje nog? Of keek voor het slapen gaan – haartjes nat – naar de Fabeltjeskrant?

 

Poppenkast

De tentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum laat in een sprookjesachtige sfeer poppen zien van diverse Nederlandse poppentheaters: Kooman’s Poppentheater uit Den Haag, Poppentheater De Toverbezem uit Ede en Poppentheater De Kletskous uit Wijk bij Duurstede. Ook zijn er marionetten uit Tsjechië, uit de verzameling van Libor Strumpf uit Chrudim.

In het museum kun je ook een aantal keer een poppenkastvoorstelling bijwonen. Deze duurt ongeveer een half uur; daarna kunnen kinderen zelf een pop maken. Kijk voor de data van de voorstellingen en meer informatie over de ‘workshop poppen maken’ op de website van het museum.

De expositie toont dat poppenkast nog steeds boeiend is, voor kinderen van alle leeftijden.

 

Romeinen

Poppenspel is een manier om verhalen te vertellen. Deze vorm van theater is al eeuwenoud en van overal. Zo is al van de Romeinen bekend dat ze poppenspelen opvoerden. Vroeger was het grootste deel van de bevolking analfabeet. Poppenspelers die vaak wel hadden leren lezen en schrijven brachten boodschappen over aan het grote publiek en brachten de toeschouwers zo normen en waarden bij.

In Azië, bijvoorbeeld in China, zijn poppenspelen nog steeds zeer geliefd bij volwassenen. Of denk aan het wajang poppenspel in Indonesië. In West-Europa werd poppenspel meer iets voor kinderen, maar tegenwoordig zijn er ook weer veel voorstellingen voor volwassenen.

 

De tentoonstelling is te zien van 23 juni t/m 3 november.


 

 

Kijk en Luistermuseum

Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom

T 0318-414629

kijkenluistermuseum.nl

facebook.com/kijkenluistermuseum

www.kijkenluistermuseum.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie