Energieexpert Nicolaas van Everdingen geeft uitleg aan de buurtbewoners en energieadviseurs
Energieexpert Nicolaas van Everdingen geeft uitleg aan de buurtbewoners en energieadviseurs Teun van Roekel

Bennekomse buurt uitgerookt  

2 juli 2018 om 12:54 lokaal Deel je nieuws

Op 30 juni 2018 stond de Dikkenbergweg in Bennekom vol met rook. Dat was een bewuste actie om de buurtbewoners en energieadviseurs bewust te maken van het belang van een goede kierdichting van woningen.

De buurtbewoners van de Dikkenbergweg hebben het initiatief genomen om samen te onderzoeken hoe hun woningen van gas los te maken. De gemeente Ede ondersteunt hen daarbij.  

De betrokken energieadviseurs die eerder al de opleiding "Integraal naar Energieneutraal voor bouwprofs" hadden gevolgd bij adviesbureau Plushuis uit Ede wilden graag meer kennis opdoen over het hoe en wat van luchtdichting in de praktijk.

Twee woningen in Bennekom, een uit de jaren '50 en uit uit 2009, werden daarom vol met rook geblazen. Met behulp van een grote ventilator werd een zogenaamde "blowerdoor-test" gedaan. Hierbij komt aan het licht op welke plaatsen lucht naar binnen en naar buiten weglekt.

De luchtdichtheidsexperts Peter van der Kleij en Nicolaas van Everdingen van Plushuis hebben op de dag aan zowel de opgetrommelde buurtbewoners als de Edese energieadviseurs tekst en uitleg gegeven. Zaken als het belang van een goede kierdichting, ventilatie en de relatie met het energieverbruik kwamen daarbij uitgebreid aan bod. Van Everdingen noemde het gekscherend: "Roken en blowen is goed voor u!"

Uit de metingen kwam naar voren dat niet alleen de jaren '50 woning niet luchtdicht is, dat is gebruikelijk. Ook de nieuwbouwwoning van de buren uit 2009 liet nog de nodige gebreken zien. 

Al met al een geslaagde dag die zowel de buurtbewoners als de energieadviseurs de nodige nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Met deze inzichten kunnen de adviezen door de Edese energieadviseurs verder verbeterd worden.

Bij energieadviezen is het erg belangrijk dat de voorgestelde maatregelen "no-regret" zijn, wat wil zeggen dat je van bepaalde maatregelen later geen spijt wil krijgen, omdat je achteraf bezien beter een andere maatregel had kunnen nemen.

Zoals 1 van de adviseurs na afloop zei: "Ik weet nu: Isolatie is belangrijk maar een goede luchtdichting en ventilatie zijn net zo belangrijk. Ik ga daar in mijn adviezen nog beter op letten".

Klimaatambtenaar Peter Scholtens geeft interview voor Ede-TV
Rook lekt door de kozijnen weg
De lekke nieuwbouwwoning
Buurtbewoners verbazen zich hoe de rook zich een weg naar buiten zoekt
Het hele huis wordt volgeblazen met onschadelijke rook
Met thermografiecamera bouwfouten opsporen
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie