Willem geeft voorlichting
Willem geeft voorlichting VluchtelingenWerk Nederland

Geef nieuwkomers in Ede een warm welkom

7 december 2023 om 13:13 Lokaal Deel je nieuws

EDE - Als je na een lange reis aankomt op een nieuwe plek, waar een andere taal wordt gesproken en waar je niemand kent, is dat niet makkelijk. Voor vluchtelingen is dit de realiteit. In de gemeente Ede doen vrijwilligers hard hun best om vluchtelingen op weg te helpen in de Nederlandse samenleving door vragen te beantwoorden tijdens het spreekuur en door voorlichtingen te geven. Ze werken met een klein hecht team van vaste vrijwilligers die al meerdere jaren voor VluchtelingenWerk Nederland actief zijn. De vrijwilligers zorgen ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen.

De ervaringen van vrijwilliger Willem 

Willem is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland, hij geeft voorlichtingen aan nieuwkomers. Door de voorlichtingen die hij geeft, hoopt hij nieuwkomers verder op weg te helpen in de Nederlandse samenleving. Willem vertelt dat hij een tijd geleden begon met het vrijwilligerswerk, toen wist hij nog niet wat hij ervan moest verwachten, maar nu is werken met vluchtelingen echt een heel belangrijk deel van zijn leven geworden. Alle zijn vrije tijd besteedt hij met veel plezier aan het werken met nieuwkomers op de locatie in Ede en hij wil dit werk zolang het nog kan blijven doen.

Van elkaar leren 

Willem geeft voorlichtingen aan nieuwkomers, maar zij leren niet alleen van hem, hij leert ook veel van hen. De nieuwkomers vertellen over hun normen en waarden. Die zijn heel anders dan de Nederlandse cultuur, normen en waarden. Willem vindt het bijzonder om daar meer over te weten te komen tijdens zijn werk al vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland. De belangrijkste tip die Willem geeft aan toekomstige vrijwilligers: start je werk als vrijwilliger met een open houding en neem ieder mens zoals hij of zij is. Sta open voor elkaars verhaal en voor de verschillen die er zijn.

Vrijwilliger worden in Ede
Op de locatie in Ede is op dit moment plek voor nieuwe vrijwilligers tijdens het spreekuur iedere vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Tijdens het spreekuur geef je nieuwkomers antwoorden op alle vragen die zijn hebben. Daarnaast is er plek voor een vrijwilliger die voorlichtingen wil geven, net als Willem. Als je voorlichter wordt, dan krijg je hiervoor vanuit VluchtelingenWerk Nederland passende trainingen aangeboden voordat je start. 

Ben je al overtuigd en wil je ook vrijwilliger worden? Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie of neem direct contact op met de teamleider op de locatie in Ede, Nina Gwedelidze: ngwedelidze@vluchtelingenwerk.nl. Je bent daarnaast natuurlijk ook van harte welkom om op vrijdag tijdens het inloopspreekuur eens binnen te lopen om kennis te maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie