Arie Boudestein en Annemarie Bootsman schreven het boek 'De hongerwinter ontlopen'.
Arie Boudestein en Annemarie Bootsman schreven het boek 'De hongerwinter ontlopen'. John Voermans, VVB Fotografie

Bennekommers schrijven boek over hongertocht

Maatschappelijk Deel je nieuws

Bennekommer Arie Boudestein liep toen hij 13 jaar was een hongertocht van zijn geboortestad Rotterdam naar Friesland, om aan de honger in het westen te ontkomen. Dat is deze maand precies 75 jaar geleden. De eveneens Bennekomse Annemarie Bootsman heeft zijn verhaal opgeschreven in het boek De hongerwinter ontlopen.

 

De honger en kou werden steeds heviger werden in het najaar van 1944 in het bezette en platgebombardeerde Rotterdam. Daarom besloten de ouders van Arie dat hij en zijn zus Ada naar kennissen in Friesland zouden gaan, zoals destijds heel veel kinderen uit de grote steden naar het Noorden werden gestuurd. De treinen reden niet vanwege de spoorwegstaking, dus Arie en zijn zus moesten door bezet gebied lopen. Het werd een tiendaagse tocht vol moeilijkheden en gevaar, waarbij de tieners gelukkig konden rekenen op de steun van de vrijgevige en gastvrije wildvreemden.

 

De nu 88-jarige Arie heeft de tocht nog altijd helder voor ogen staan. Hij is blij dat auteur en plaatsgenoot Annemarie Bootsman aan de hand van al zijn herinneringen het verhaal heeft gereconstrueerd, waardoor het een meeslepend boek is geworden. ‘En helemaal waar gebeurd’, aldus Arie, voor wie de herinneringen zelfs na al die tijd nog heel levendig zijn. ‘Voor mij voelt het alsof het pas een paar jaar geleden is gebeurd’, zegt hij. ‘Van de War Child-slogan: “Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit een kind’ ben ik al 75 jaar een levendig bewijs”.

 

‘De Hongerwinter ontlopen’, ISBN 978-94-91687-66-2 is geschreven door Annemarie Bootsman en uitgegeven door uitgeverij Boekenbrouwers in Bennekom. Het is verkrijgbaar via de (internet)boekhandels of via www.boekenbrouwers.nl. Prijs: 14,95 euro.

 

advertentie