Sevda Ermen staat namens Malkander telefonisch de mensen te woord. ,,Momenteel veel vragen over corona.
Sevda Ermen staat namens Malkander telefonisch de mensen te woord. ,,Momenteel veel vragen over corona." Ted Walker

Alle hens aan dek bij Malkander

Maatschappelijk Coronavirus

EDE De één krijgt veel vragen over hoe om te gaan met corona en de ander geeft uit zichzelf informatie over dit onderwerp. Sevda Ermen staat namens Malkander telefonisch de mensen te woord en samenlevingscoach Arie Alderliesten trekt de wijk in om jongeren te informeren. ,,Het is een bijzondere periode", zeggen ze allebei.

Barry Wensink

Bij de welzijnsorganisatie in Ede is het alle hens aan dek. ,,Bij ons in de frontoffice hebben we momenteel dubbele bezetting. Ook zijn we van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur bereikbaar. Normaal gesproken is dat alleen de ochtenden en niet op vrijdag", geeft Ermen aan. ,,We krijgen normaal veel vragen over bijvoorbeeld bemiddeling en over het maatjesproject. Nu gaat bijna alles over corona. Zo belde een oma of ze wel of niet op haar kleinkind moet passen. Wij verwijzen naar de landelijke richtlijnen, want we vinden het belangrijk om betrouwbaar en professioneel advies te geven. Vaak is het al voldoende om een luisterend oor te bieden." Ermen werkt een kleine twee jaar bij Malkander en ze zit daar op haar plek. ,,Ik heb bewust voor deze functie gekozen, omdat ik inzicht wilde krijgen in de sociale kant van Ede."

Telefonisch probeert ze mensen te helpen en wanneer nodig zet ze de vraag door naar anderen. Bijvoorbeeld naar sociaal werkers die actief zijn in de wijken. ,,Onze focus ligt op kwetsbare inwoners en op jongeren. Zo kijken we wie er eventueel in een sociaal isolement dreigt te raken en die helpen we. Gelukkig krijgen we deze dagen extra veel aanbod van mensen die anderen willen helpen. Dat koppelen we aan de hulpvraag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen en een wasje wegwerken", aldus Ermen. ,,Als Malkander zijn we laagdrempelig, betrouwbaar en we zijn goed bereikbaar."

VEELVULDIG Alderliesten is veelvuldig te vinden in Veldhuizen/Kernhem. Hij ziet deze dagen dat jongeren het lastig vinden om zich aan de richtlijnen met betrekking tot corona te houden. ,,We blijven zeggen dat ze anderhalve meter van elkaar vandaan moeten blijven. Ze denken dat ze zelf gezond zijn, maar moeten ook aan anderen denken." Ook wordt gekeken of de jongeren goed omgaan met het zogenaamde thuisonderwijs, zoals dat in de coronacrisis noodgedwongen is ingevoerd. ,,Lopen ze bijvoorbeeld achter, dan pakken we dat samen met de school op."

Volgens Alderliesten hebben jongeren momenteel moeite om hun dagen in te vullen. ,,Ze zijn vaak in groepjes en daar moeten we juist nu mee oppassen. Ga niet met elkaar het duel aan tijdens het voetballen, maar doe bijvoorbeeld latjetrap. Dan heb je voldoende afstand van elkaar." Jongeren mogen aangeven wat ze graag willen, bijvoorbeeld Minecraft, en dan kijkt Alderliesten of dat te regelen is. ,,Ook letten we op signalen met betrekking tot de thuissituatie. Doordat we nu allemaal meer tijd thuis doorbrengen kan dat spanningen opleveren. Bijvoorbeeld met ouders. Verder proberen we jongeren ervan te overtuigen dat ze tijdens de coronacrisis elkaar minder moeten ontmoeten en meer via social media contact moeten maken. We willen voorkomen dat bepaalde jongeren in een isolement terechtkomen."

advertentie