Dirk en Hanny Veldhuizen uit Bennekom helpen de arme mensen in Gambia.
Dirk en Hanny Veldhuizen uit Bennekom helpen de arme mensen in Gambia. eigen foto

Bennekoms echtpaar zet zich in voor Gambia: 'Menig traantje gelaten'

Maatschappelijk

BENNEKOM Dirk en Hanny Veldhuizen uit Bennekom zetten zich in voor arme mensen in Gambia. Ze zamelen goederen in en laten die vanuit Rotterdam naar het kleinste land van Afrika verschepen. ,,Het is een magnifiek land met prachtige natuur, maar als je verder kijkt dan de zonnige resorts zie je heel veel armoede."

Vijf jaar geleden ging het echtpaar Veldhuizen op vakantie naar Gambia. ,,We wilden niet in de luxe van het resort blijven hangen, maar zien hoe het er echt aan toegaat in het land", zegt Dirk. Ze vroegen een zwembadmedewerker om hulp en hij nam de beide inwoners van Bennekom met zich mee. ,,We hebben menig traantje gelaten om wat we aantroffen", legt Hanny uit. ,,Op een paar minuten van het resort vandaan zagen we naakte kinderen die op een vuilnisbelt naar eten zochten. We hebben toen al snel besloten dat we ons voor die mensen in willen zetten."

MINIMAAL Sindsdien komt het tweetal minimaal eenmaal per jaar in Gambia om te helpen. ,,We hebben er een waterput geslagen en we zamelen kleding en heel veel andere spullen in. Die gaan eerst naar de stichting 'Gambia for You in Nijkerkerveen en dan via een depot in Brabant naar Rotterdam. Als er een schip vol is, soms duurt dat vijf weken en soms wel twee maanden, dan vertrekt men naar Afrika. Een Gambiaanse partner zorgt dat alle ingezamelde spullen op de juiste plaats terecht komen. Hij houdt de boekhouding bij, zodat wij precies kunnen zien wat waar naartoe gaat. We hebben meegemaakt dat we daar maanden later waren en spullen zagen die we zelf geleverd hadden. Prachtig is dat", zegt Hanny. 

Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia is zo'n 250 kilometer lang en slechts enige tientallen kilometers breed. Zo is Gambia het kleinste land van Afrika. Het land heeft ruim 2 miljoen inwoners.

Hanny Veldhuizen geeft aan dat er veel problemen zijn in Gambia. ,,Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie. Nu er sinds een paar jaar een nieuwe president is, gaat dat wat beter. Die vooruitgang gaat echter heel langzaam."

Liefst 65% van de bevolking in Gambia is jonger dan veertien jaar en dat maakt het volgens het echtpaar Veldhuizen extra moeilijk om een land op te bouwen. ,,Onderwijs is daar erg belangrijk en vooral meisjes hebben het moeilijk. Als we erheen gaan, kopen we eerst de Action leeg. We hadden vorig jaar een aantal badmintonsets meegenomen en die mensen daar vonden het prachtig." Ook helpen Dirk en Hanny om eten, kleding en medische hulpmiddelen te verspreiden.

Je kunt wel 50 euro geven, maar dat kun je dan net zo goed verbranden

Er wordt bewust voor gekozen om geen geld te schenken. ,,Je kunt bijvoorbeeld wel 50 euro geven, maar dat kun je dan net zo goed verbranden. Dat bedrag is daar een maandloon en hun mentaliteit zit zo in elkaar dat ze dan een maand niet werken." Dirk geeft aan dat hij en zijn vrouw de reizen en inspanningen allemaal zelf financieren. ,,Zo weten de mensen die ons werk steunen dat er niets aan de strijkstok blijft hangen." 

Vanwege de coronacrisis is transport naar Gambia momenteel niet mogelijk. Het zorgt ervoor dat de logeerkamer in huize Veldhuizen helemaal vol is gestampt met meer dan honderd dozen aan hulpgoederen. Hanny daarover: ,,We labelen alle goederen en stoppen het vervolgens in bananendozen. Hopelijk komt het transport snel weer op gang." 

Hulp is er (ook) van Achterberg Schilders, oftewel het bedrijf waar Dirk Veldhuizen 22 jaar werkzaam was. Zo zorgen zij regelmatig voor een financiële bijdrage om de dozen met hulpgoederen te verschepen. ,,Het is een sympathiek bedrijf en mijn band is heel sterk. Art en Coen steunen ons werk al jaren en blijven dit doen", aldus Dirk, die sinds enkele maanden met pensioen is. ,,Nu ik ben gestopt met werken heb ik meer tijd om aan mijn vrijwilligerswerk voor Gambia te besteden en kan ik nog meer doen. Daar zie ik naar uit."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook Hanny heeft zin om weer naar Gambia te gaan. ,,We worden er altijd als koning en koningin ontvangen. De mensen zijn daar enorm gastvrij. Ze zijn gek op ons, maar dat komt ook omdat Nederlanders daar voor waterputten zorgen en ziekenhuizen bouwen. Hopelijk kunnen we er in het vervolg twee keer per jaar heen. De reis kost veel geld en ik moet kijken of dat lukt met mijn werk", aldus Hanny Veldhuizen.

Door Barry Wensink

Komende zaterdag, 25 april, tussen 09.00 en 12.00 uur is het mogelijk om spullen voor Gambia in te leveren bij Achterberg Schilders aan de Bonnetstraat 22a in Ede. Hierbij wordt gedacht aan kleding en (voetbal)schoenen, speelgoed en lesspullen zoals stiften, pennen, kleurboeken en papier. Ook medische hulpmiddelen, waaronder verbandtrommels, zijn welkom. De spullen worden opgeslagen bij Achterberg tot de transporten richting Gambia weer op gang komen.
Afbeelding
Afbeelding
advertentie