Joke Bragonje is positief over STOEL VRIJ: ,,Een prachtig initiatief.
Joke Bragonje is positief over STOEL VRIJ: ,,Een prachtig initiatief." Ted Walker fotografie

Stichting STOEL VRIJ: ‘Als alle deuren gesloten zijn, open dan je hart’

3 december 2020 om 07:00 Maatschappelijk

EDE Ook dit jaar bieden vrijwilligers eenzame medemensen een plekje aan hun kersttafel aan op eerste of tweede kerstdag. Door de coronamaatregelen moet stichting STOEL VRIJ deze keer echter alle registers opentrekken. ,,We hebben als alternatief dat de aanbieder de kerstmaaltijd bij de gasten thuisbrengt en even een praatje maakt”, aldus Joke Bragonje.

Uitgangspunt bij de stichting is en blijft dat aanbieders en gasten samen in een huiskamer een maaltijd nuttigen. ,,Vanzelfsprekend moet de anderhalve meter afstand houden gewaarborgd zijn. Er moet voor iedereen een veilige omgeving zijn. Dat staat voorop.” Voor de mensen achter STOEL VRIJ is het (ook) niet eenvoudig om in deze tijd voorbereidingen te treffen. Joke Bragonje: ,,We weten sowieso nog niet wat er volgende week op de persconferentie vanuit Den Haag allemaal gezegd wordt. Worden de maatregelen aangepast of blijven ze zo? Het is afwachten.” 

SCHOLEN Waar in voorgaande jaren diverse partijen bezocht werden, waaronder scholen en verenigingen, vindt het contact nu op alternatieve wijze plaats. Inzet daarvan is het onder de aandacht brengen van het concept. ,,Denk bijvoorbeeld aan buurthuizen. Toen wij daar onze boodschap wilden ventileren, waren ze gesloten. Daarom zoeken we contact via telefoon en via de mail. Gelukkig reageren de betrokkenen enthousiast en levert het ook een aantal deelnemers op.” Welzijnsorganisatie Malkander verzorgt de matches tussen aanbieders en gasten. Daarbij worden (telefonisch) ook details als dieet, allergie, vervoer, dag en tijdstip besproken. 

Joke Bragonje zet zich, net als de anderen van de stichting, met ziel en zaligheid in voor het project. ,,Ik was al eens eerder betrokken bij het project, maar toen ontbrak de tijd eigenlijk. Toen ik met pensioen ging, is aanmelden bij STOEL VRIJ een van de eerste dingen die ik heb gedaan. Ik vind het een geweldig mooi initiatief.” Ze blikt terug op 2020: ,,Het is natuurlijk een heel zwaar jaar; zeker voor mensen die alleen zijn en moeilijk contacten leggen. Zelf heb ik niet goed de mogelijkheid om gasten te ontvangen, maar op deze wijze draag ik graag een steentje bij.” En verder: ,,Ik sprak Daan Overeem die ook bij de organisatie is betrokken. Hij had het over als alle deuren gesloten zijn, open dan je hart. Zo is het natuurlijk ook. Dat vind ik een prachtige opmerking.”

Tegen samen aan tafel zitten kan niets op wat mij betreft

De Edese weet dat er meerdere initiatieven zijn om mensen, rond de feestdagen, een hart onder de riem te steken. Zo is er onder andere ‘Ede viert kerst’, een online event, waarbij het de bedoeling is dat mensen zelf koken. Ook is bij dat initiatief ruimte voor muziek en ontmoeting. ,,Dat is ook een geweldig project, dat we zeker toejuichen. Er wordt ook over gedacht om binnen dit project contact tussen gast en aanbieder van STOEL VRIJ live in beeld te brengen. Sowieso omarmen wij ieder initiatief op dit gebied. Hopelijk wordt het een groot succes en waar we elkaar kunnen helpen, moeten we dat ook zeker doen.” Toch gaat haar voorkeur uit naar STOEL VRIJ. ,,Tegen samen aan tafel zitten kan niets op wat mij betreft”, luidt daarbij haar verklaring. 

Inmiddels hebben diverse mensen zich opgegeven om deel te nemen aan STOEL VRIJ. Dit geldt voor zowel aanbieders als gasten. ,,Het mooie is ook dat mensen elkaar blij maken. Het is niet alleen voor de gast interessant, maar ook voor de aanbieder. Voor beide partijen is het eigenlijk een cadeautje.” Bragonje benadrukt dat STOEL VRIJ niet alleen voor oudere, eenzame mensen is. ,,Ook jongeren zijn welkom en wat te denken van echtparen die niet of nauwelijks contacten hebben. Vergis je niet, want die zijn er wel degelijk.” De Edese geeft aan dat op de website van de stichting (www.stoelvrij.nl) een recept van Janny van der Heijden (onder andere bekend van Heel Holland Bakt) te vinden is. ,,Zij heeft een smakelijk 3-gangen kerstmenu samengesteld. Het is makkelijk om te maken, erg lekker, feestelijk en bovendien helemaal niet duur.” 

ALTERNATIEF Mochten de coronaregels toch nog verder aangescherpt worden, heeft de stichting een alternatief. ,,Dat geldt sowieso voor mensen waarbij het in de praktijk niet mogelijk is om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daarnaast zijn er wellicht aanbieders en gasten die het dit jaar vanwege corona niet aandurven om samen aan tafel te gaan.” Het alternatief is dat de aanbieder een eigen gemaakte maaltijd bij een gast thuis brengt. Dit kan een diner zijn, maar een (uitgebreide) lunch is ook mogelijk. ,,Het is de bedoeling dat mensen dan ook even een praatje maken of wellicht samen een stukje gaan wandelen. Digitaal contact zou ook zomaar een optie kunnen zijn. Ook na afloop zou het fijn zijn als er een contactmoment is”, geeft Bragonje aan. ,,Kerst moet een onvergetelijk samenzijn worden.”

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden op de websites www.stoelvrij.nl en www.malkander-ede.nl

Door Barry Wensink

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie