De heren Aktitou, Ben Messaoud (projectleider), Alouatie en Molier (Aimon) op het centrale meldepunt in het Kernhuis.
De heren Aktitou, Ben Messaoud (projectleider), Alouatie en Molier (Aimon) op het centrale meldepunt in het Kernhuis. Sociale Zaak

Veldhuizen is één buurt: ‘We moeten het samen doen’

28 december 2020 om 07:30 Maatschappelijk

EDE De surveillanceteams in Veldhuizen hebben hun eerste rondes erop zitten en verwachten een bijdrage te kunnen leveren aan een rustige jaarwisseling in hun wijk. Voorbijgangers spreken de in gele hesjes gestoken mannen aan en steken na uitleg over hun inzet hun duim goedkeurend omhoog. Jongeren die door de teams respectvol worden aangesproken op hun gedrag reageren positief.

door Ria Maliepaard

Niels Kooy, Beleidsadviseur Veiligheid Gemeente Ede: ,,Dat zien we graag natuurlijk. Al vaker zetten inwoners zich tijdens de jaarwisseling in voor rust in Veldhuizen. De laatste evaluatie leerde dat dit beter kan door de vrijwilligers goed voorbereid maar vooral ook eerder in te zetten. Zij zijn een deel van onze oren en ogen in de wijk, nadrukkelijk géén bewakers. Vanzelfsprekend springen de professionele diensten zonodig in. De lijntjes zijn kort: veiligheid van de mensen voor alles.”

Veldhuizen is een fijne wijk met veel culturen die ik graag bij elkaar breng

Projectleider El Akil Ben Messaoud vroeg Bilal ZaÏdi (22) ook mee te doen. Hij is actief in de wijk en kent veel jongeren. Bilal: ,,Ik aarzelde geen moment. Veldhuizen is een fijne wijk met veel culturen die ik graag bij elkaar breng. We zijn ons goed bewust van de problemen, maar het gaat echt maar om een kleine groep. Daar willen en kunnen we wat aan doen, zeker na de professionele voorbereiding.”

AL DOENDE LEREN Adviesbureau Aimon heeft in overleg met de instanties een trainingsprogramma met aandacht voor gesprekstechnieken en teambuilding verzorgd. Ben Messaoud: ,,Op basis van competenties stellen we de teams samen. We communiceren met portofoons en na afloop evalueren we de inzet. Input van de deelnemers is waardevol, want het is ‘learning on the job’, in aanloop naar de jaarwisseling. We leggen alles vast in rapporten die we delen met politie, wijkregisseur en gemeente.”

We zijn ons goed bewust van de problemen, maar het gaat echt maar om een kleine groep

Teamleiders Miloud Aktitou en Saïd Alouati ondersteunen de vrijwilligers. De gestructureerde aanpak door Aimon en de samenwerking met politie, wijkregisseur en gemeente ervaren ze als constructief. Alouati maakt de roosters en volgt alles op het centrale meldpunt in het Kernhuis: ,,Ik draaide eerder mee met de ‘Buurtvaders’. Die ervaring breng ik mee in dit project. Het is mooi dat er nu juist meer jonge mensen meedoen. De animo is zo groot dat we zelfs nee moesten zeggen!”
Tot en met oud en nieuw zijn de teams op wisselende tijden in de namiddag en avond actief in de hele wijk Veldhuizen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie