Bas van Leeuwen fietst naar daklozen in Ede om soep uit te delen en een praatje te maken.
Bas van Leeuwen fietst naar daklozen in Ede om soep uit te delen en een praatje te maken. Doriet Willemen
Vrijwilliger in Beeld

‘Op pad met de soepfiets is erg leuk’

12 januari 2021 om 13:45 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Bas van Leeuwen
Leeftijd: 21
Woonplaats: Bennekom
In het dagelijks leven: Student Social Work (CHE)
Vrijwilligerswerk: Soepfiets, maatjesproject, klusjes
Organisatie: Netwerk Dien je Stad / Laten we welzijn / Leger des Heils /CVVE
Quote: ‘Ik kan iedereen absoluut aanraden vrijwilligerswerk te doen. Ook jongeren.’

,,Ga gewoon een keer mee met de soepfiets. Vind je vast leuk!”, zei een bekende vorig jaar tegen Bas. Iedere woensdagavond maakt de soepfiets van het Leger des Heils een rondje langs daklozen in Ede. Ze krijgen een kom soep of koffie en ze kunnen even een praatje maken met een van de vrijwilligers.

LEVENSVERHALEN ,,Die eerste keer was ik erg benieuwd”, vertelt Bas, die ondertussen al vaak met veel plezier meegeholpen heeft. ,,Je ontmoet mensen die je anders niet zo snel spreekt. Soms gaat het over koetjes en kalfjes, soms heb je een serieuzer gesprek. Ik vind het interessant om de levensverhalen te horen. In de samenleving heersen vaak vooroordelen, maar als je de achtergrond van mensen kent, krijg je meer begrip voor ze.”

MAATJES Verder doet Bas ook mee aan verschillende maatjesprojecten. ,,Met een 13-jarige jongen uit mijn buurt onderneem ik regelmatig iets leuks zoals samen een uurtje gamen, zwemmen of naar de bios. Vervolgens ben ik ook maatjes geworden met een 17-jarige jongen die gevlucht is uit Eritrea. Het is mooi om een andere cultuur te leren kennen en van dichtbij mee te maken hoe het verder gaat met hem en zijn familie. En sinds ‘corona’ bel ik geregeld met een oudere mevrouw die alleen is. Zij is altijd heel blij met mijn belletje.”

DRUK Bas heeft ook nog zijn studie en betaalde bijbaantjes. ,,Het is af en toe best druk”, geeft hij toe, ,,maar de soepfiets doe ik niet iedere week. We wisselen het af. En met mijn ‘maatjes’ kan ik afspreken op een tijdstip dat voor allebei uitkomt. Na afloop heb ik altijd een goed gevoel en ik leer er zelf ook veel van. Bovendien, je hoeft toch niet altijd alles voor jezelf te doen, toch?!” En dus doet Bas af en toe ook nog wel eens een ander klusje voor iemand, bijvoorbeeld helpen met de computer. Behalve dat het vrijwilligerswerk vooral leuk, leerzaam en nuttig is, heeft het voor Bas nog een voordeel: ,,Het helpt me om me te oriënteren welke kant ik op wil in mijn studie en later in mijn werk. Ik kan het iedereen aanraden!”

De volgende keer vertelt Roos Hordijk over haar vrijwilligerswerk als coördinator bij de Voedselbank in Ede.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie