Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Judith van Dril

Meer Edese jongeren krijgen Halt-straf

Maatschappelijk

EDE Vorig jaar werden in de gemeente Ede 79 jongeren tussen de 12 en 18 jaar (8,9 per duizend jongeren) naar Halt verwezen na een overtreding. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2019, toen 72 jongeren naar Halt moesten. De stijging in Ede is tegen de landelijke trend in.

Landelijk was namelijk sprake van een daling van bijna zeventien procent, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de organisatie. Halt behandelde in 2020 zo’n 13.500 zaken, tegenover iets meer dan 16.000 in 2019.

Halt behandelde vorig jaar zo’n 1300 zaken die met coronaregels te maken hadden, zoals het overtreden van het samenscholingsverbod. Het aantal verwijzingen voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling lag juist een stuk lager dan een jaar eerder. Als gevolg van van de coronamaatregelen zaten jongeren namelijk vaker thuis.

GEEN STRAFBLAD Jongeren die een Halt-straf krijgen, worden niet strafrechtelijk vervolgd en krijgen geen strafblad, mits ze het Halt-traject succesvol afronden. Het gaat vaak om kleinere vergrijpen, die volgens de organisatie wél ‘zorgen voor grote maatschappelijke schade en verloedering’. De overtreders moeten bijvoorbeeld een opdracht maken, eventuele schade vergoeden of in gesprek met het slachtoffer. 

Deze straf moet er verder voor zorgen dat strafbaar gedrag van deze jongeren niet verder escaleert. Dat lukt overigens geregeld niet. In 2016 concludeerde het CBS dat ruim een derde van de jongeren die eerder een Halt-straf kregen, later weer verdacht werd van een misdrijf. 

Bekijk op onderstaande interactieve kaart het aantal doorverwijzingen naar Halt per gemeente. Klik op een gemeente voor meer informatie.


advertentie